LGBTİ+'ların çalışma koşulları: Kamuda nefret söylemi oranı yüzde 63

LGBTİ+'ların çalışma koşulları üzerine hazırlanan rapora göre kamu kurumlarında çalışan LGBTİ+'ların yüzde 63'ü nefret söylemine maruz kalıyor, açık davranabilenlerin oranı ise yüzde 6,5.

Abone ol

DUVAR - Kaos GL Derneği’nin Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ+’ların durumu ile ilgili Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi işbirliğiyle her yıl yürüttüğü araştırmanın 2022 yılı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci, Dr. Kıvılcım Turanlı, Doğancan Erkengel ve Öykü Deniz Aytemiz’in hazırladığı raporların editörlüğünü ise Kaos GL İnsan Hakları Programı’ndan Murat Köylü ve Defne Güzel yaptı.

LGBTİ+ ÇALIŞANLAR İŞLERİNİ KAYBETME KORKUSUYLA HAKLARINI ARAYAMIYOR

289 kişinin katıldığı özel sektör araştırma sonuçlarına göre LGBTİ+ çalışanların sadece yüzde 27’si işyerinde açık olabiliyor. Özel sektör raporundan öne çıkan bazı sonuçlar şöyle:

- LGBTİ+ çalışanlar arasında işsizlik yaygınlaşıyor, işten çıkarılma ve yeni iş bulamama korkusu derinleşiyor, bu çerçevede işyerinde açık olmak LGBTİ+’lar açısından daha da büyük bir risk haline geliyor.

- LGBTİ+ çalışanlar, çalıştıkları işleri büyük çoğunlukla internetteki kariyer siteleri, tanıdık tavsiyesi ve sosyal medya kanalları aracılığı ile buluyor. LGBTİ+ çalışanlar, diğer LGBTİ+’lardan aldıkları duyum veya destek doğrultusunda LGBTİ+ haklarına ilişkin görece daha olumlu koşullar sunan işyerleri arayışında.

- İŞKUR ve özel istihdam büroları aracılığıyla iş arama oranı, her yıl olduğu gibi 2021’de de çok düşük ve bu durum LGBTİ+ çalışanların bu kanallara güvenmediklerine ve “fişlenme” riskine yönelik şüphelerine işaret ediyor.

- Hakim toplumsal cinsiyet normları ve rollerinden kaynaklanan cinsiyetçi beklentilerin iş ilanlarına yansıması, LGBTİ+ çalışanları olumsuz etkiliyor.

- İşyerinde LGBTİ+’lara karşı ayrımcılığı önlemeye yönelik kurallar ya da kurullar olduğunu belirten katılımcı oranı sadece yüzde 19.

- LGBTİ+ çalışanlar ayrımcılık karşısında işlerini kaybetme korkusu, daha ağır bedeller ödeme olasılığı, cinsel kimliklerinin kendi kontrolleri dışında açığa çıkmasından çekinme, iş dışındaki hayatlarında karşılaşabilecekleri zorluklar ve benzeri nedenlerle haklarını arayamıyor.

KAMUDA SADECE YÜZDE 6,5'İ AÇIK DAVRANABİLİYOR

221 kişinin katıldığı kamu araştırmasına göre ise kamu çalışanı LGBTİ+’ların sadece yüzde 6,5’i işyerinde açık davranabiliyor. Rapora göre; kamu çalışanı LGBTİ+’ların yüzde 63’ü işyerlerinde nefret söylemiyle karşılaşıyor. 2022 yılı araştırmasına katılan her dört LGBTİ+ çalışandan üçü işe alım süreçlerinde ve her beş katılımcıdan dördü çalışma hayatında ya ayrımcılığa maruz kaldı ya da kimliğini gizlemek zorunda bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

TÜRKİYE’DE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI LGBTİ+’LARIN DURUMU

TÜRKİYE’DE KAMU ÇALIŞANI LGBTİ+’LARIN DURUMU