Lisede MESEM, ortaokulda 'zanaat okulu': Çocuk işçiliğinin yeni adı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı ortaokul öğrencileri için ilk kez "zanaat okulu" açacak.

Abone ol

DUVAR - Liselerde uygulanmaya başlanan Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) projesi ile çocuk işçiliğinin yasal zemine taşındığı eleştirilerinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı ortaokullar için de harekete geçti. MEB, ortaokul öğrencileri için bu yaz tatilinde "zanaat atölyeleri" olarak adlandırılan kurslar açacak. Uygulama ile meslek liselerinin kapıları ortaokul çocukları için açılacak.

AA'nın MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, mesleki eğitime yönelik "Beceri Geliştirme Programı" adıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirecek.

Ortaokul 7. sınıftan itibaren öğrencilerin meslek liselerinde ücretsiz katılabileceği uygulama İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Konya, Mersin, Rize, Samsun, Sivas ve Urfa olmak üzere 10 ilde 196 okulda pilot olarak başlatılacak.

Meslek liselerinde yürütülecek "zanaat atölyeleri" olarak da anılan yeni uygulama ile ortaokul öğrencilerinin temel becerilerinin erken yaşta geliştirilmesinin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Beceri Geliştirme Programı'na, resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında en az 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören gönüllü öğrenciler katılacak. İlerleyen zamanda programa lise öğrencileri de başvurabilecek.

55 KURS HAZIRLANDI

Beceri Geliştirme Programı'nın uygulanması için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan alanların, temel becerileri içeren derslere ait programlardan yararlanılarak "55 kurs programı" hazırlandı.

Kursa katılacak tüm öğrenciler, ilk başta 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçecek.

Meslek liselerinde uygulanacak programda öğrenciler, "zanaat atölyeleri"nde, yiyecek-içecek hizmetleri, bilişim, el sanatları, elektrik-elektronik, metal, gıda teknolojileri ile mobilya ve iç mekan tasarımı, grafik ve fotoğraf, tarım ve radyo-televizyon alanlarını seçebilecek.

Kurslar arasında, bilişimde ileri teknoloji kavramları, elektronik tablolama, toprak, arazi hazırlığı, bitki bakımı, yumurta pişirme, pekmez üretimi, kolay hamur işleri, bilgisayarda fotoğraf düzenleme gibi 55 seçenek bulunuyor.

Kurslarda günlük eğitim süresi en fazla 6 ders saati olarak uygulanacak.

Özel öğretim kurumları veya herhangi bir yayınevi ile işbirliği içinde kurs açılamayacak.

'BAŞARI BELGESİ' VERİLECEK

Beceri geliştirme programlarında öğrenci başarısı, ilgili modüler kurs programının özelliğine uygun şekilde yapılacak değerlendirme sonucuna göre belirlenecek.

Beceri geliştirme programlarını başarıyla tamamlayanlara modül başarı belgesi verilecek ve belgeler, öğrencinin e-Portfolyosu'na işlenecek.

MESEM ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALINMADI

MEB tarafından hataya geçirilen MESEM projesi için eğitimcilerin "çocuk işçiliğine yasal kılıf" eleştirileri ise şimdiye kadar dikkate alınmadı. MESEM projesi kapsamında meslek lisesi öğrencileri okul dışı yerlerde çalıştırılabiliyor, okul içinde ise adeta fabrika/atölye koşullarında üretim yapıyor. 

(HABER MERKEZİ)