Lohusalık Dönemi için Hazırlık Yapmanın Önemi... Lohusalık Dönemi için Hazırlık Yapmanın Önemi...

Abone ol

Hamilelik kadınlar için hem mutluluk verici hem de bir o kadar karmaşık olan bir süreçtir. Karında büyüyen minik bir bebeği hissetmenin verdiği mutluluğun yanında fiziksel ve ruhsal değişimlerin de yaşandığı bu dönemde, kadınların birçok şeyi planlaması ve çeşitli hazırlıklar yapması gerekmektedir. Yeni doğum yapan anne adayları doğumun ardından lohusalık dönemine girmiş bulunurlar. Doğum öncesi yaşanan birçok koşuşturma ve heyecanın ardından bebeğine kavuşan anne adayları artık birer 'anne'dir.

Anne adayları hamilelik dönemleri boyunca doğum sonrası için de hazırlık yapmaya başlarlar. Tabiî ki bebeğin ihtiyaçları ne kadar önemliyse annenin ihtiyaçları da o denli önemlidir ki anne adayları lohusa dönemine kendileri için de hazırlık yamaktadırlar. Uzun süredir beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza alacağınız an için gün sayarken bir taraftan da hastane için gerekli olabilecek eşyalar ve önemli detaylar ile uğraşırsınız. Bebeğiniz ve kendiniz için en sağlıklı ve doğru olanın hangisi olduğuna karar vermeye çalışırsınız. Doğuma birkaç ay kala çoğu anne adayının çantası hazır halde olabiliyor. Bebeğe ait zıbınlar, battaniyeler ve lazım olabilecek araç gereçlerin yanında elbette sizin ihtiyacınız olacak eşyalar da bu çantada hazır tutulur. Bu sırada anne adaylarının en çok kararsız kaldığı noktalardan birisi lohusa gecelik mi yoksa lohusa pijama mı giymesi gerektiğidir.

Doğumdan sonra yaşanan travma ve doğumhanenin soğuk olması sebebiyle kadınlar ilk birkaç saat içerisinde titreme ve üşüme yaşayabilirler. Lohusa pijama bu süreçte sizi daha sıcak tutup üşümenizi engelleyebilir. Lohusa pijama denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi tabiî ki ne kadar rahat olduğudur. Doğum sonrasında annenin dinlenmeye, rahatlamaya ve huzurlu bir uykuya ihtiyacı vardır. Bu nedenle yatarken toplanıp rahatsız etmemesi, konforlu ve huzurlu hissettirmesi açısından lohusa pijama tercih sebebidir. Doğum takip eden günler, atılan dikişler ve doğum komplikasyonları nedeniyle kadın için oldukça zor geçer. İster sezaryen ister normal doğum olsun, birkaç gün düzenli pansuman yapılması gerekebilir. Fakat kıyafetlerin her pansumanda giyilip çıkartılması gerektiğinden, bu durum anne için yorucu ve aynı zamanda zahmet verici olacaktır. Yine özellikle sezaryen gerçekleşen doğumlarda pijamanın bel lastiği dikiş bölgesini sıkarak size zarar verebilir. Bunu önlemek için ise bel bölgesi ayarlanabilir lohusa pijamalar tercih edilmeli veya lohusa gecelik giyilmelidir.

Lohusa gecelik uyurken toplanmalara ve katlanmalara sebebiyet verebileceği gibi ortam sıcaklığı yeterli değilse anne adayının üşümesine de neden olabilir. Fakat doğum hangi şekilde yapılmış olursa olsun, dikişler ve doğumdan kaynaklı olan sancılar bir süre devam etmesi, sonda takılması gibi durumlar lohusa pijama giyimini zorlaştırır hatta imkânsız kılar. Bu sebeple lohusa gecelik, pijamaya göre daha pratik, rahat ve kullanışlı olabilmektedir.

Tabii ki günümüzde birçok farklı markaya ait lohusa pijama takımı ve lohusa gecelikleri, anne-bebek sağlığı ve rahatı düşünülerek oldukça detaylı ve özellikli hazırlanmaktadır. Lohusa pijama veya lohusa gecelik alırken zorlanmamanız hususunda dikkat etmeniz gerekenlerden birisi elbette emzirme bölmelerinin olmasıdır. Özellikle ilk aylarda bebeğinizi oldukça sık emzireceğiniz göz önünde bulundurulursa konforlu bir emzirme sağlayan emzirme bölmeleri sizi zorlamayacaktır. Bir ikincisi ise penye-pamuk karışımı kumaşlar veya yüzde yüz pamuktan üretilmiş pijamalar tercih ettiğiniz takdirde terlemenizi önleyeceği gibi oldukça da sağlıklıdır. Her kadın doğumla beraber doğum sonrasında almış olduğu kilolardan hızlı bir şekilde kurtulamayacağını göz önünde bulundurarak pijama ve gecelik seçimi yapmalıdır. Lohusa dönemine bu hususlar dikkate alınarak hazırlık yapılmalı ki, doğum sonrası hem bebeğinizin hem sizin rahatı bozulmasın.

İLANDIR.