Lübnan'daki UNIFIL üssüne saldırıda 4 İtalya askeri yaralandı

Reuters haber ajansına konuşan İtalya hükümetinden iki kaynak, Lübnan'daki BM barış güçlerinin üssüne saldırı düzenlendiğini, dört İtalya askerinin hafif yaralandığını söyledi.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ederken, Reuters haber ajansına açıklama yapan iki hükümet kaynağı, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait bir üsse saldırı düzenlendiğini, saldırıda dört İtalya askerinin yaralandığını söyledi. Lübnan'ın güneyindeki Chamaa bölgesinde yaşandığı belirtilen olaya ilişkin konuşan kaynaklardan biri, "Dört İtalyan askeri hafif yaralandı; hayati tehlikeleri bulunmuyor" dedi. Kaynak, olay hakkında soruşturmanın devam ettiğini belirtti. 

İTALYA BAŞBAKANI: KABUL EDİLEMEZ

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “Bunun gibi saldırıların kabul edilemez olduğunu bir kez daha yineliyor, sahadaki tüm taraflara her zaman UNIFIL askerlerinin güvenliğini sağlama ve sorumlu olanları hızla tespit etmek için birlikte çalışma çağrısında bulunuyorum” açıklamasında bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise İtalya basınına yaptığı açıklamada, saldırıdan Hizbullah’ın sorumlu olabileceğini söyledi. 

İtalya Savunma Bakanlığı, 122 milimetrelik iki roketin UNIFIL üssünde bir sığınak ile uluslararası askeri polis merkezine yakın bir odayı vurduğunu, saldırının çevredeki altyapıya da zarar verdiğini açıkladı. Açıklamada, patlama sebebiyle camların kırıldığı ve dört askere isabet ettiği belirtildi. İtalya Savunma Bakanı Guido Crosettop, UNIFIL üssünün bir kez daha vurulmuş olmasının tolere edilemeyeceğini söyledi.

LÜBNAN SAĞLIK BAKANLIĞI: İSRAİL'İN SALDIRISINDA 5 SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜ

Lübnan Sağlık Bakanlığı da İsrail'in saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güneyine bugün gerçekleştirilen saldırılarda beş sağlık çalışanının öldüğünü bildirdi. Bakanlığın açıklamasına göre, İsrail ordusu, Kotrani kasabasına düzenlediği saldırıda sağlık çalışanlarını hedef alarak üç kişiyi öldürdü, iki kişiyi yaralandı. Deyr Kanun Resulayn bölgesinde bir araca düzenlenen saldırıda da iki sağlık çalışanı öldü.

BM: 560 BİN KİŞİ SURİYE'YE GEÇTİ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriye Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa ve BMMYK Lübnan Temsilcisi Ivo Freijsen, Birleşmiş Milletler'in (BM) İsviçre'nin Cenevre kentindeki ofisindeki haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Llosa, son haftalarda İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Lübnan'dan yaklaşık 560 bin kişinin Suriye'ye geçtiğini belirtti. Llosa, bu kişilerden yüzde 65'inin Suriyeli, yüzde 35'inin ise Lübnanlı olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Llosa, 2017-2024 döneminde 400 bin Suriyelinin Lübnan'dan ülkesine geri döndüğünü hatırlatarak, İsrail'in saldırıları nedeniyle benzer sayıya 8 haftada ulaşıldığını aktardı. İsrail hava saldırılarının sınır kapılarına ve yollara verdiği hasarlara rağmen insanların Lübnan'daki yoğun bombardımanlardan çoğunlukla yürüyerek kaçmayı sürdürdüğünü ifade eden Llosa, bunların yaklaşık yüzde 80'inin kadın ve çocuk olduğunun altını çizdi. Llosa, Suriye'ye geçenlerin birçoğunun yiyecek, barınak, sağlık hizmeti, hukuki yardım ve giyim gibi acil ihtiyaçlardan mahrum olduğuna dikkat çekti.

Suriye'nin genelindeki durumun acil müdahaleden daha fazlasına ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan BMMYK Suriye Temsilcisi Llosa , "Acil insani ihtiyaçları ele alırken, geçim kaynaklarını yeniden tesis etmek, insanları kendilerine yetebilir hale getirmek ve geri dönen mültecilerin dönüşünü sürdürülebilir ve onurlu hale getirmek için dayanıklılık oluşturmaya öncelik veren farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız var" diye konuştu.

'ÇATIŞMALARDAN 1,3 MİLYON KİŞİ DOĞRUDAN ETKİLENDİ'

BMMYK Lübnan Temsilcisi Ivo Freijsen de açıklamasında, son birkaç haftada yaşananların Lübnan ve halkı için son dönemin 'en ölümcül ve yıkıcı' süreci olduğunu söyledi. Freijsen, devam eden çatışmaların 'sayısız hayatların mahvolmasına' yol açtığını kaydederek, "Lübnan'daki çatışmaların tırmanmasından bu yana geçen iki aylık süreçte, 3 bin 500'den fazla kişi öldürüldü, 15 bin kişi yaralandı ve tahminen 1,3 milyon kişi doğrudan etkilendi ve evlerinden ayrılmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Sıcaklıkların düşmesiyle yerinden edilenlerin karşılaşacağı zorlukların artmasından endişe ettiklerini vurgulayan Freijsen, şu anda onlar için en acil ihtiyaçlar arasında yeterli barınak ve kış yardımlarının olduğunu söyledi. Freijsen, BMMYK'nın Lübnan'da ihtiyaç sahibi kişilere yardımlarını sürdürdüğünü belirterek, Ekim 2023'ten bu yana 450 bin kişiye temel yardım, barınak ve diğer hayati hizmetleri ulaştırdıklarının altını çizdi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)