Berat Albayrak'ın yerine getirilen Lütfi Elvan: Önceliğimiz enflasyonla mücadele

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu göreve atanan Lütfi Elvan kararın kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Meclis'te yemin eden Elvan, metnin sonundaki "and içerim" bölümünü eksik okuduğu gerekçesiyle yemini tekrar etti. Elvan bakan olarak önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız" dedi.

Abone ol

DUVAR - Berat Albayrak'ın istifası sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Lütfi Elvan, ilk kez konuştu. Elvan gazetecilerin "Sürpriz oldu mu?" sorusuna "Sürpriz oldu" yanıtını verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Meclis'teki makam odasında personel ile vedalaştı.

Bu sırada gazetecileri sorusu üzerine açıklama yapan Elvan atanmasının kendisi için sürpriz olduğunu, istifa eden Albayrak'la görüştüğünü ve hizmetleri için teşekkür ettiğini, eski bakanın da kendisine görevinde başarılar dilediğini söyledi. Elvan, gazetecilerden başka soru almadı.

Berat Albayrak, pazar akşamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etmesinin ardından sosyal medya hesaplarını kapatmış ve başka hiçbir açıklama yapmamıştı. Bugün bakanlıkta da devir teslim töreni de yapılmayacağı açıklanırken göreve getirilen Elvan, "Berat Bey ile görüştüm. Sayın Bakanın sağlık problemi nedeniyle devir teslim töreni olmayacak" dedi.

Lütfi Elvan, bakanlığa atanmadan önce başkanı olduğu Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na da son kez katılarak veda konuşması yaptı.

Elvan, "Çok büyük fedakarlık gösterdiniz, samimi dostane yaklaşımınız çalışma şevkimizi artırdı. Zaman zaman tartışmalar da oldu demokrasi gereği farklı düşünceler olacak ki doğruyu bulalım" diye konuştu.

TWITTER'DAN MESAJ

Bakan Elvan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda ise şu ifadelere yer verdi:

''Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamış bulunmaktayım. teveccühleriyle şahsıma bu görevi tevdi eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Değerli Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a milletimize bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür ediyorum. Rabbim hayırlı hizmetlere vesile kılsın.''

YEMİN METNİNİ EKSİK OKUDU

AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan bakan olarak atanmasının ardından Meclis'te yemin etti. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, yemin metninin sonundaki "and içerim" bölümünün eksik okunduğu gerekçesiyle yeminin tekrar edilmesini istedi. Bunun üzerine Elvan ikinci kez yemin etti.




'BÜYÜME VE İSTİHDAMA YENİ BİR İVME KAZANDIRACAĞIZ'

Yeminin ardından Lütfi Elvan'ndan ilk resmi açıklama geldi. Elvan yazılı açıklamasında, "Enflasyonla mücadele sürecini kararlı şekilde destekleyeceğiz. Mali disiplini koruyarak, kamu finansmanının kalitesini artıracağız. Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek, büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız" ifadelerini kullandı. 

Elvan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Ekonomi politikalarımızın esası, büyüme ve istihdamı artırma amacıyla uluslararası normlara uygun, şeffaf, öngörülebilir, hesap verebilir politikaların tasarımı ve uygulanmasının sağlanmasıdır. Türkiye kurala dayalı işleyen bir piyasa ekonomisi geleneğine sahiptir. Önemli olan kurumların güçlendirilmesi, kuralların etkili bir biçimde işletilmesidir. Bu kapsamda, oluşturacağımız politikalarda ilgili tüm tarafların katkısını alarak istişareye dayalı, katılımcı bir anlayışla hareket edeceğiz.

Önümüzdeki dönemde makroekonomik istikrarı muhafaza ederek büyüme ve istihdama yeni bir ivme kazandıracağız. Öncelikli olarak ele aldığımız enflasyonla mücadele sürecini, maliye politikaları ve diğer tüm araçlarımızla kararlı bir şekilde destekleyeceğiz. Mali disiplini koruyarak gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesini artıracağız.
Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirliğin artırılması ve bu sayede yatırım ortamının hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından her bakımdan iyileştirilmesi için gerekli adımlar, başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere ilgili tüm taraflarla işbirliği halinde atılacaktır.

'PİYASA DOSTU BİR DÖNÜŞÜM PROGRAMINA ODAKLANACAĞIZ'

Uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla, bir taraftan tüm vatandaşlarımızın üreterek gelir elde ettiği bir ortam tesis ederken, diğer taraftan başta Covid-19’un olumsuz etkilerini gidermek üzere insan odaklı bir anlayış içerisinde sosyal programlarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki dönem, küresel salgının etkilerinin azaldığı, yeni fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemi olacaktır. Bu çerçevede, makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız. Üretim süreçlerinin ihracata dönük, yenilikçi ve ithalat bağımlılığı azalmış bir yapıya dönüşmesini sağlayarak yerli üretim kapasitemizi artıracağız." (HABER MERKEZİ)