Lütfü Türkkan'dan fabrikasıyla ilgili iddialara yanıt

İYİ Partili Lütfü Türkkan, fabrikasının devlet arazisine kurulduğu ve mühürlendiği iddialarına yanıt verdi. Fabrikanın mühürlenmediğini söyleyen Türkkan, "Fabrika yapıldığında henüz kadastro gelmemişti. Daha sonra taşmalar olduğu tespit edildi ve kira sözleşmesi yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü anlaşmayı tek taraflı feshetmiş. Sindirmek, yok etmek için bir sürü yol deniyorlar" dedi. 

Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendird.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın "Ülkemizin demokrasi ve özgürlük kazanımları Cumhurbaşkanımızın 18 yıllık mücadelesiyle elde edildi" açıklamasını eleştiren Lütfü Türkkan, "Bu açıklamanın doğru olmasını en çok biz isterdik. Ama bunun doğru olmadığını gösteren o kadar çok örnek var ki ülkemizde. Yazdıkları yüzünden, söyledikleri yüzünden cezaevlerine atılan gazetecilerin olduğu ülkede mi demokrasi vardır?" diye konuştu.

'TV'DE MUHALEFET YER VERİLMEYEN ÜLKEDE DEMOKRASİ VAR MI?'

"Bir muhalefet partisi genel başkanının söylediklerine ekranda yer verilmeyen bir ülkede mi demokrasi vardır?" diyen Türkkan, "Cumhurbaşkanı konuşurken, 'Çoluğum çocuğum aç' diye bağıran vatandaşın susturularak salondan dışarı çıkarıldığı ülkede mi demokrasi vardır? Sırf muhalif sesler bir daha seslerini çıkaramasınlar diye meclisinde yasalar çıkarılan ülkede mi demokrasiden bahsedilebilir?" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE DEMOKRATİK ÜLKELER SIRALAMASINDA 100. SIRAYA GERİLEDİ'

Konuşmasında İngiltere'deki bir araştırma kuruluşunun rapor ve analizlerine de yer veren Türkkan, şunları söyledi.

"Bu kuruluş, 2006 yılından bu yana ülkelerin demokrasi puanlarını rapor halinde yayınlıyor. 2006 yılında 5,7 puan ile dünya ortalamasının üstünde ve 88. sırada yer alan Türkiye, 2013 yılına kadar stabil bir performans sergiliyor. 2013 yılından 2019 yılına kadar ise demokrasi endeks puanı her yıl düşen Türkiye, demokratik ülkeler listesinde 167 ülke arasında 110. sıraya geriliyor. Bu durum da net olarak gösteriyor ki AK Parti'nin 'Partili Cumhurbaşkanı' ısrarı ve getirilen bu ucube sistem Türkiye'yi üçüncü dünya ülkelerinin arasına soktu."

'BASINA İYİ PARTİ CEZASI VERİLDİ'

Türkiye Gazeteciler Sendikasının verilerine göre şu anda Türkiye'de 86 gazetecinin cezaevinde olduğunu dile getiren Türkkan, "Bu mu demokrasi? Bakın, basına mayıs ayında İYİ Parti cezası verildi. RTÜK, Meral Akşener’in yayın konuğu olduğu Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın kullandığı bazı ifadeler nedeni ile Habertürk'e üst sınırdan idari para cezası kesti. Bu cezanın ardından İYİ Parti’nin 19 Mayıs reklam filmi yayınlanmadı" dedi.

'SOSYAL MEDYA KONTROLÜ İÇİN GELECEK YASAYI KABUL ETMİYORUZ'

Türkkan, bir gazetecinin sosyal medyanın denetim altına alınmasına yönelik yasal hazırlıkların olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine "Toplumun kısmen nefes aldığı, görüşlerini dile getirdiği tek alan kaldı, o da sosyal medyadır. Bu alanı kontrol altına almak için yapılan her türlü girişim 'Türkiye'yi demokrasi liginden biraz daha uzaklaştırmak' demektir. Böyle bir yasa çıkarmak Türkiye'yi karanlıklara ve girdaba sürüklemektir. Bunu kabul etmiyoruz" yanıtını verdi.

'FABRİKALARIN ARAZİLERİNDE TAŞMA TESPİT EDİLDİ, SÖZLEŞME YAPILDI'

Lütfü Türkkan'a, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu'nun kendisine ait fabrikanın devlet arazisi üzerinde kurulduğuna ilişkin açıklaması da soruldu. Konuyla ilgili haberlerde fabrikanın mühürlendiği ve yıkım işleminin ilerleyen günlerde yapılacağı öne sürülmüştü.

Arazi büyüklüğünün yanlış söylediğini belirten Türkkan, "O arazi 126 bin metrekare değil, 24 bin metrekaredir. 25 yıl önce fabrika inşa edildi. Fabrika yapıldığında bölgeye henüz kadastro gelmemişti. Fabrikanın tamamı kendi tapulu arazisi üzerinde inşa edilmiş. Orman kadastrosu geçince bölgedeki bütün fabrikalarında olduğu gibi bazı orman alanlarında taşmalar olduğu tespit edilmiş. Bunun üzerine Orman Bölge Müdürlüğü oradaki bütün fabrikalarla kira sözleşmesi yapmış" diye konuştu.

'SÖZLEŞME TEK TARAFLI OLARAK FESHEDİLDİ'

Orman Bölge Müdürlüğünün kendileriyle olan sözleşmeyi tek taraflı olarak feshettiğini aktaran Türkkan, "Hanımefendinin açıklamasından sonra taşma olduğu söylenen yere ip çekilmiş. Fabrikanın mühürlendiği yok. Fabrika Türk sanayisinde önemli bir yere sahip. 267 milyon dolar ihracat yapan bir fabrika" dedi.

'SANAYİCİ OLARAK MUHALEFET YAPMANIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU BİLİYORUM'

"Sindirmek, yok etmek için bir sürü yol deniyorlar. Bu da bunlardan birisi" diyen Türkkan, "Bilmedikleri bir şey var, demirden korksak trene binmezdik. Ben Türkiye'de bir sanayici olarak muhalefet yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Onları rahatsız etmeye devam edeceğim. Devletin sırtına yapışmış keneleri ifşa etmeye devam edeceğim. Yaptıkları her türlü hukuksuzlukları ifşa edeceğim" ifadelerini kullandı. (ANKARA/AA)