Maaşını istediği için darp edilen öğretmen Meclis gündeminde
DEM Partili Kezban Konukçu, Ankara’da çalıştığı Genç ODTÜLÜLER Dershanesi'nden yatmayan maaşını istemek için kuruma giden bir öğretmenin darp edildiği iddialarını Bakan Tekin'e sordu.
DUVAR - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Ankara’da bulunan Kızılay Genç ODTÜLÜLER Dershanesi’nde yatmayan maaşını istemek için kuruma giden bir öğretmenin yüzüne kaynar su atılıp kafasında bardak kırılarak darp edildiği iddialarını Meclis'e taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e "Bakanlığınıza bağlı özel bir eğitim kurumu olan Genç ODTÜLÜLER Dershanesi hakkında gerekli işlemler yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu işlemler nelerdir?" diye soran Konukçu, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı.
"Türkiye’de eğitim hakkının piyasalaşması eğitim olanaklarına erişimde eşitsizliği arttırmanın yanı sıra KPSS sonrası yapılan mülakatlar nedeniyle atanamayan yüzbinlerce eğitim emekçisinin özel okul, dershane veya etüt merkezlerinde yasal güvenceleri olan eşit işe eşit ücret haklarının gasp edilmesine, iş güvencesinden yoksun, düşük ücretle patron istismarına ve sömürüsüne açık bir şekilde çalışmalarına neden olmuştur.
Bakanlığınıza bağlı olarak özel sektörde çalışan eğitim emekçilerinin Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesi gereği belirli süreli iş sözleşmelerine bağlı kalarak çalışması öngörülmüş ve bu yolla idareci-öğretmen ilişkisinden ziyade işçi-işveren ilişkisi kurulan özel eğitim kurumlarında iş sağlığı ve güvencesi hükümleri yok sayılmıştır. Nitekim, 28 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da Kızılay Genç ODTÜLÜLER Dershanesinde iş güvencesinden yoksun sigortasız bir şekilde matematik öğretmeni olarak çalışan ve yatırılmayan parasını istemek için kuruma giden Melihcan Kurt ismindeki eğitim emekçisinin kurumda müdür olarak görev yapan kişi olan H.D. ile görüşmesi sonucu maaşının gün içerisinde hesabına yatırılacağının belirtilmesine rağmen yatırılmaması nedeniyle ‘Neden sözünüzde durmuyorsunuz’ demesi üzerine yaşanan tartışma sonrası özel eğitim kurucuları tarafından yüzüne sıcak su atılarak, kafasında bardak kırılarak ve türlü hakaretler ile yerlerde tekmelenerek darp edildiğine yönelik bilgiler, eğitim emekçisinin karakola yapmış olduğu şikayet başvurusu ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası temsilcilerinin açıklamaları kamuoyu ile paylaşılmıştır."
Konukçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e şu soruları yöneltti:
"1- Genç ODTÜLÜLER dershanesinde matematik öğretmeni olarak çalışan ve yatırılmayan parasını istemek için kuruma giden Melihcan Kurt ismindeki eğitim emekçisinin kurum yöneticileri tarafından darp edildiği ve hakaretlere maruz bırakıldığı bilginiz dahilinde midir?
2- Eğitim emekçisine yönelik saldırının sorumluları hakkında başlatılan idari ve cezai herhangi bir işlem bulunmakta mıdır?
3- Bakanlığınıza bağlı özel bir eğitim kurumu olan Genç ODTÜLÜLER Dershanesi hakkında gerekli işlemler yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu işlemler nelerdir?
4- Adı geçen kurumda çalıştırılan eğitim emekçisi sayısı kaçtır? Bu eğitim emekçilerinin kaç tanesinin sigorta kaydı bulunmaktadır?
5- Özel Eğitim Kurumlarının denetimleri hangi sıklıkla yapılmaktadır?
6- Şiddete maruz kalan matematik öğretmeninin kendisine ve adı geçen özel eğitim kurumunda çalışan diğer öğretmenlere sigorta yapılmadığına yönelik iddiaları Bakanlığınızca araştırılacak mıdır?
7- Bakanlığınız müfettişlerince özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin banka hesabına asgari ücret yatırıldıktan sonra yatırılan ücretin bir kısmının baskı yolu ile elden geri alındığı iddiaları incelenmiş midir?
8- Bakanlığınızca özel sektör öğretmenlerinin tazminat hakkının ortadan kalkması amacıyla sözleşmelerinin 10 aylık sürelerle sınırlandırıldığı ve öğretmenlere işi bırakmamaları için senet imzalatıldığı iddiaları araştırılmış mıdır?
9- Bakanlığınızca 5880 sayılı kanunun ilgili yönetmelik ve yönergelerinin değiştirilerek, eşit ücret almayan, ek ders, etüt gibi etkinlikler için ayrıca ücret ödenmeyen, patronların keyfi uygulamalarına ve her türlü şiddete, mobbinglerine maruz kalan özel sektör öğretmenlerinin özlük haklarının düzeltilmesi, taban maaş taleplerinin karşılanmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
10- Bakanlığınızın özel kurum eğitim emekçilerinin belirli süreli sözleşme yerine belirsiz süreli sözleşme yapmaları taleplerinin karşılanarak eğitim ve öğretimin öğrenciler bakımından kesintisiz devam etmesi ve eğitim emekçilerinin tazminat haklarının gasp edilmesinin önüne geçilmesi, öğretmenlerin işsizliğe ve belirsizliğe sürüklenmelerinin engellenmesine yönelik bir çalışması bulunmakta mıdır?
11- Atanamayan öğretmenlerin sorunların çözülmesi ve öğretmenler arasında yaratılmış olan kadrolu, sözleşmeli, ücretli ayrımının ortadan kaldırılarak tüm öğretmenlerin güvenceli biçimde istihdam edilmesi konusunda bir planlamanız olacak mıdır?"