Macaristan Devlet Denetim Ofisi: Eğitimde kadın oranının artması ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabilir

Macaristan'da Devlet Denetim Ofisi'nin hazırladığı raporda, kadın öğretmen oranının yüzde 82'ye çıkmasının 'maskülen özellikler'i değersizleştirip ülke ekonomisini riske sokabileceği iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - Macaristan'da Devlet Denetim Ofisi, eğitimde kadınların oranının artmasının ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabileceğini iddia etti.

BBC'nin haberine göre, Devlet Denetim Ofisi hazırladığı raporda yükseköğretimde son 10 yılda kadın oranının erkek oranını aştığına bunun ise kadınların evlenme ve çocuk sahibi olma oranlarını düşürebileceği öne sürüldü.

'PEMBE EĞİTİM'

Erkeklerin okulu bırakma oranın kadınlardan fazla olduğu tespit edilen raporda, kadın öğretmen oranının yüzde 82'ye çıkmasıyla kadın ağırlıklı bir öğretmen kadrosu oluştuğuna dikkat çekildi ve bu duruma "pembe eğitim" denildi. Raporda, eğitim sisteminde "feminen özelliklerin" tercih edildiği, bunun da cinsel eşitliği "önemli ölçüde zayıflatılacağı" öne sürüldü.

'MASKÜLEN ÖZELLİKLER DEĞERSİZLEŞİRSE EKONOMİ RİSKE GİREBİLİR'

Teknik beceriler, risk alma ve girişimciliğin "maskülen özellikler" olarak nitelendirildiği raporda, bu özelliklerin değersizleşmesi durumunda Macaristan ekonomisinin riske girebileceği iddia edildi.

Raporda, söz konusu eğilimin devam etmesi halinde bunun, "donmuş bilgisayar, damlayan musluk veya montaj yapacak kimsenin olmadığı mobilyalarla" ne yapacağını bilemeyen gençlerin günlük yaşamını bile etkileyebileceği öne sürüldü. "Pembe eğitim" yüzünden erkek çocukların risk almalarına izin verilmemesi halinde "ruhsal ve davranışsal sorunlar" geliştirebileceği iddia edildi.

Macaristan'da Başbakanı Viktor Orbán'ın ülkede doğum oranını artırmak istediği bilinirken, 2019'da yürürlüğe giren yasaya göre 4 çocuğu olan kadınların gelir vergisinde muaf olacağını açıklamıştı.

RAPOR TEPKİ TOPLADI

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Lydia Gall, raporun "Macaristan'da cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına yeni bir darbe" olduğunu ifade etti.

Macaristan'ın muhalif isimlerinden Endre Toth ise "Geçen yüzyıldan kalma gözlüklerinizi çıkarma zamanı" ifadesiyle raporu eleştirdi.

Avrupa Konseyi haklar komiseri Dunja Mijatovic, 2019'daki ziyaretinin ardından Macaristan'ın toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarında geriye gittiği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, 2021'de ülkede "18 yaşından küçükleri eşcinselliğe ve cinsiyet değiştirmeye teşvik etmeyi" yasaklayan yasal düzenlemeyi onaylamıştı. (DIŞ HABERLER)