Macaristan’dan NATO açıklaması: Türkiye’nin sesi duyulmalı

Macaristan Başbakanı Orbán, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri konusunda parlamentoda yapılacak görüşmeler öncesi açıklamalarda bulundu.

Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları hakkında açıklama yaparak ‘Macaristan parlamentosu iki ülkenin üyelik başvurularını onaylamadan önce meclis grupları arasında daha fazla görüşme yapılmasına ihtiyaç olduğunu’ söyledi.

Reuters’ın haberine göre, Macaristan devlet radyosuna konuşan Orbán, liderliğini yaptığı ‘iktidar partisi Fidesz’den İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklemelerini istediğini, fakat bazı milletvekillerinin iki ülkenin üyeliği konusunda çok hevesli olmadığını’ kaydetti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunun Macaristan parlamentosunda görüşülmeye başlanacağı 1 Mart öncesinde konuşan Orbán, milletvekillerinin ‘konu hakkında daha fazla görüşme yapmak istediğini’ belirtti.

‘TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNE KULAK VERİLMELİ’

Macaristan Başbakanı Orbán, konuşmasında, Macaristan gibi henüz iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamayan Türkiye’ye de değindi. ‘Macaristan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini desteklediğinin açıkça belirtilmesi gerektiğini’ söyleyen Orbán, “Ancak, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesiyle ilgili endişelerine de kulak verilmeli” dedi. 

Viktor Orbán, “Türkiye de bizim müttefikimiz; dolayısıyla seslerini duymamız gerek. Türkiye’ye dikkat etmeliyiz çünkü sonunda süreç duracak. Eğer Türkiye’nin sorununa bir çözüm olmazsa, o zaman genişleme başarısız olabilir” açıklamasında bulundu. 

Macaristan Parlamentosu’nun internet sitesinde yayınlanan programa göre, parlamentonun İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunu 6 Mart’ta oylaması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından NATO üyeliğine başvurma kararı alan Finlandiya ve İsveç, 18 Mayıs 2022 tarihinde resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti.

Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin üyeliklerine getirdiği itirazlar ve bu bağlamda bulunduğu talepler karşısında, İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde, 28 Haziran'da Türkiye ile 'Üçlü Muhtıra'ya imza attı.

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında 21 Ocak'ta Danimarkalı ırkçı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kuran-ı Kerim yakmasının ardından Ankara, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda gerçekleştirilen üçlü görüşmeleri askıya aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Şubat’ta bir açıklama yaparak İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında mart ortasında üçlü bir toplantı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mutabık kaldıklarını söyledi. 

24 Şubat 2023 itibariyle, Türkiye ve Macaristan haricinde tüm NATO ülkeleri Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vermiş durumda. (DIŞ HABERLER)