Macron: Beni mutlu etmiyor ama yapmak zorundaydım

Hükümet tarafından mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen emeklilik tasarısını savunan Macron, "Yapmamayı tercih ederdim. Ama yapmak zorundaydım" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR -  Fransa'da içeriğinin açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grevlere neden olan emeklilik tasarısını savunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bunun arkasında popülerliğimin düşmesi de söz konusu olsa bile onu (reformu) onaylarım" dedi. ​​​​​​​Macron, ülkede protestoları beraberinde getiren, hükümet tarafından mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen ve emeklilik yaşını 2 yıl uzatmayı içeren tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin Fransız televizyonlarına demeç verdi.

'KONSEYİN KARARINI BEKLEMELİYİZ'

AA'nın aktardığına göre tasarının en önemli seçim vaatleri arasında yer aldığını belirten Macron, bu sene sonuna kadar yürürlüğe girmesi istediğini belirtti. Emmanuel Macron, tasarının belirlenen demokratik takvimde uygulanacağına işaret etti. Muhalefetin geri çekilmesi için reformu Anayasa Konseyi'ne götürdüğünü anımsatan Macron, "Şimdi Anayasa Konseyi'nin kararını beklemeliyiz. Bu kararın sonunda, bazı şeyleri açıklığa kavuşturacak bir metin yayınlayacağım" diye konuştu.

Macron, Fransa'nın meşru olarak yöneticilerini seçen yaşlı bir ulus olduğu yorumunu yaparak, "Sendikaların da meşruiyeti vardır, yaptıkları gösterilerle bu reforma karşı olduklarını gösterdiler. Onlara saygı duyuyorum. Ama bu reform gerekli. Fransızlara da söylüyorum, bu (reformu geçirmek) beni mutlu etmiyor. Yapmamayı tercih ederdim. Ama yapmak zorundaydım" ifadesini kullandı.

'GENEL ÇIKARLARI TERCİH ETTİM'

"Çalışma hayatına girdiğimde 10 milyon emekli vardı, bugün 17 milyon oldu. 2030'larda 20 milyon olacak" diyen Fransız Cumhurbaşkanı, sokaklardaki öfkenin tamamının emeklilik yaşının uzatılmasıyla ilgili olmadığını ve bir kısmının çalışma düzenindeki adaletsizlikle ilgili olduğu değerlendirmesini yaptı. Emmanuel Macron, "Yapılan anketlerle ülkenin genel çıkarları arasında, genel çıkarlarını tercih ettim. Ve bunun arkasında popülerliğimin düşmesi de söz konusuysa onu (reformu) onaylarım" dedi.

Cumhurbaşkanı Macron, Başbakan Elisabeth Borne'un reformu mecliste oylamak yerine Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye alarak doğrudan kabul edilmesine yönelik tercihini ise "Sorumluluğunu üstlendi" diyerek yorumladı. Fransız Cumhurbaşkanı, hükümetine yönelik gensoru önergesinde yeterli çoğunluğun elde edilmemesinin hükümetin çoğunluğun kararını uyguladığı şeklinde algılanması gerektiğini savundu.

"Hiçbir taşkınlığa tahammül göstermeyeceğiz" diyen Macron, "Hükümetin, faaliyeti engelleyen kesimlerin karşısında normal gidişatının yeniden başlamasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)