Macron'dan istifa kararı alan Başbakan Attal'a 'görevde kal' talebi

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron, seçimin ardından istifa kararı alan Başbakan Attal'ın 'ülkenin istikrarını sağlayabilmek adına şimdilik görevde kalmasını' istedi.

Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılan ve sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin sandıktan birinci çıktığı erken genel seçimin ardından istifa kararı alan Gabriel Attal'dan 'şimdilik görevde kalmasını' istedi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Emmanuel Macron'un ofisinden bugün yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Gabriel Attal'dan ülkenin istikrarını sağlayabilmek adına şimdilik görevde kalma talebinde bulunmuştur" ifadelerine yer verildi. 

ATTAL: PRENSİPLERİNE UYGUN OLARAK İSTİFAMI SUNACAĞIM

Attal, seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından dün yaptığı açıklamada, Fransa'daki siyasi geleneği takip ederek görevinden istifa edeceğini söylemiş, geçici başbakan olarak görevde kalmaya hazır olduğunu ama buna karar verecek kişinin Cumhurbaşkanı olduğunu sözlerine eklemişti. Kendi ittifakları "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte"nin de mecliste çoğunluğa ulaşamadığına dikkat çeken Attal, "Bu seçimde temsil ettiğim siyasi grup, bu akşam çoğunluğu sağlayamıyor. Cumhuriyet geleneğine ve prensiplerime uygun olarak yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım" demişti.

HİÇBİR PARTİ, HÜKÜMETİ KURACAK ÇOĞUNLUĞA ULAŞAMADI

Fransa'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin sandıktan birinci çıkması üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararı ile yapılan erken genel seçimlerin 7 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen ikinci turunda sandıktan birinci çıkan solcu Yeni Halk Cephesi, Ulusal Meclis'te 178 sandalye elde etti.

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı seçim sonuçlarına göre, 7 Temmuz'da ikinci turu yapılan erken genel seçimde mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu dört partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu. Yeni Halk Cephesi 178 milletvekili çıkardı. Macron'un ittifakı 150, faşist Ulusal Birlik (RN) ittifakı ise 125 milletvekili ile meclise girdi. Seçimlere katılım oranı, bir hafta öncesine göre artarak yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti.

Bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı. Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclis'teki sandalye sayısı 150’ye düştü. Marine Le Pen'in faşist RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125'e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 178'e çıkardı.

FAŞİST PARTİ, ÜSTÜ KAPALI İŞBİRLİĞİNE TAKILDI

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, Jordan Bardella liderliğindeki RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron ittifakı ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti. İlk turun ardından üç adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp faşist ittifakın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200'den fazla aday seçim yarışından çekilmişti. Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, seçime girmemeyi tercih etmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)