Madagaskar yerli ilaçta ısrarcı: Avrupa'da keşfedilse şüphe eder miydiniz?

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, korona virüsüne karşı geliştirdiklerini öne sürdüğü 'Covid Organics' isimli ilacın küçümsendiğini savundu. Rajoelina, "Bu ilacı Madagaskar değil de bir Avrupa ülkesi keşfetseydi bu kadar şüphe duyulur muydu?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Covid-19'a karşı geliştirdiklerini öne sürdüğü bitkisel ilaca yönelik eleştiri ve 'küçümseyici' tavırları kınadı. 'Covid Organics' isimli 'ilacın' korona virüsünü tedavi ettiğini ve önleyici etkileri olduğunu savunan Rajoelina, "Eğer bu ilacı keşfeden Madagaskar değil de bir Avrupa ülkesi olsaydı bu kadar şüphe duyulur muydu? Hiç sanmıyorum" diye konuştu. Rajoelina'ya göre bu ilacın etkili olduğunun en güçlü kanıtı, ülkesinde bu ilacı içen kimsenin korona virüsünden ölmemesi.

'Covid Organics', Madagaskar Uygulamalı Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanlarının, sıtma tedavisinde kullanılan artemisia bitkisi ve ülkedeki birçok şifalı otu biraraya getirerek geliştirdiği bir karışım. Rajoelina, Madagaskar'ın bitkisel ilacını ilk kez 20 Nisan'da canlı yayında içerek tanıtmıştı. Afrika'dan en az altı ülke de 'koruyucu' ve 'tedavi edici' olarak iki formda sunulan ilaçtan talep etti. Rajoelina son olarak, artemisia maddesi bazlı enjekte edilebilir ilacın klinik deneylerine bu hafta başlayacaklarını duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bazı bitkisel ilaçlar ve geleneksel tıbbın Covid-19 semptomlarını hafiflettiğini kabul etmiş ancak bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını bildirmişti. Geleneksel uygulamalardaki tedaviler doğal olsa da klinik deneylerle etkinliklerinin ve güvenilirliklerinin kanıtlanması gerektiği vurgulanan açıklamada, DSÖ'nün bu konuda araştırma kurumlarıyla iş birliği içinde olduğu aktarıldı. (euronews Türkçe)