Maden işçileri: Bu ülke sadece patronlara mı ait?

Ankara Yürüyüşü'nün Salihli durağından açıklama yapan Somalı maden işçileri, Uyar Madencilik'i protesto etti. Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Başaran Aksu, "Patronların arkasında kim var? Patronlara bu gücü kim veriyor? Bu ülke sadece patronlara mı ait? Sorumuz budur mücadelemiz de bu soruyu büyütmektir yaygınlaştırmaktır" dedi.

Abone ol

MANİSA - Soma'dan Ankara'ya yürüyen maden işçileri Salihli'deki bekleyişlerini sürdürürken, "Geventepe, Atabacası, Işıklar rödovans Uyare işçisi kölevans mı? İşçileri ayırma patronları kollama" yazılı pankart taşıyarak, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Madencilerin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yurttaşların da katıldığı açıklamada konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, dönem dönem Soma'da seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlattı. Milletvekilleri, valililer, kaymakamlar ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve işçilerin sorunlarını ifade etmeye çalıştıklarını belirten Aksu, bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilmediğini söyledi.

'PATRONLARIN ARKASINDA KİM VAR?'

28 Temmuz da 3 bin 100 işçinin tazminat sorunu torba yasayla çözülürken, Uyar Madencilik işçilerinin kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan Aksu, yıllardır patronlardan yana onlarca yasa çıkarıldığını vurguladı. Aksu "Patronların arkasında kim var? Patronlara bu gücü kim veriyor? Bu ülke sadece patronlara mı ait? Sorumuz budur mücadelemiz de bu soruyu büüyütmektir yaygınlaştırmaktır. Ta ki işçilerin de emeklilerin de işsizlerin de eşit yurttaş olduğunu hissettirene kadar. 40 yıl patronlar lehine çıkarılmış onlarca yasanın işçiler dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekir" diye konuştu.

'DEVLET BİZİM ÜZERİMİZDE GÜCÜNÜ GÖSTERSİN DİYE BUNLARI YAPMIYORUZ'

Aksu'nun ardından konuşan Bağımsız Maden İş Yöneticisi Kamil Kartal ise işçilerin 'bir ay iki ay sonra' denilerek oyalandığını, ancak aradan 8 yıl geçmesine rağmen kimsenin bir kuruş tazminat alamadığını belirterek, "O senetlerin hepsi icraya gitti. Avukatlara para yatırıldı. İnsanlar köylerinde arazilerini sattı. Kazanıldı bu davalar. Bir kuruş para yok. Kimse alamadı. O sarı sendika bu tazminatların ödenmemesi doğrultusunda sermaye ile işbirliği yaptı. Ve bugün buraya geldik" dedi.

Kartal da, 'Uyar Madencilik'in arkasında hangi gücün olduğunu' sorarak, şunları söyledi:

"Vergi kaçıran, altı ayda bir isim değiştiren ama Türkiye'nin değişik yerlerinde hâlâ maden şirketleri işleten, insanımızı katleden bu şirketin arkasında kim var? Bunu soruyoruz. Çünkü o kim olan ortaya çıkarsa, bu arkadaşlarımızın tazminatları ödenecek. Bunun açığa çıkarıltılmasını istiyoruz. Onun için devlete dönüyoruz. Bütün yasal mücadele yollarımızı tükkettiğimiz için devlete döndük. Devlete diyoruz ki, 'bizi ezmeniz için değil, bizi korkutmanız
için değil, bizim tazminatlarımızın ödenmesi için kavga veriyoruz.' Devlet gelip bizim üzerimizde gücünü göstersin diye bunları yapmıyoruz."