Maden lobisi bakanı görevden aldırdı

Filipinler'de Çevre Bakanı bakanlıktan nasıl indirildi?; BM ABD'yi uyarıyor: 'Esas Paris'ten çıkarsan istihdam kaybına uğrarsın'; Kraliçe arılar tehlikede... Hepsi Yeşil Gündem'de...

Abone ol

DUVAR - Filipinler'de ülkede açık maden maden işletmeciliğinin sonlandırılması gerektiğini söyleyen Çevre Bakanı Regina Lopez bakanlıktan düşürüldü.

Lopez ülkedeki 41 nikel madeninin 28 tanesinin, çevre kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle,  kalıcı olarak kapatılmasını emretmişti. Filipinler,  dünyanın en büyük nikel cevheri tedarikçilerinden biri olarak biliniyor. Lopez, madenlerin hem hükümete ömür boyu mali yük bindirdiğini hem de o bölgenin ekonomik potansiyelini yok ettiğini savunuyordu.

Lopez'in kapanması için harekete geçtiği madenler ülkenin maden üretiminin yarısını karşılıyordu. Maden şirketleri bulundukları yerlerde pirinç tarlalarını ve nehir havzalarını nikel kil ve kumlarıyla kirletmekle suçlanıyordu. Maden endüstrisinin şimşeklerini üstüne çeken eski çevre bakanının hakkında daha önce iki defa soruşturma önergesi verildi. Her önergeden sonra devlet başkanı Rodrigo Duterte, Regina Lopez'i bakanlığa geri atadı. Greenpeace Güneydoğu Asya Bölgesi Sorumlusu    Yeb Saño, bu gelişmenin hükümetteki yozlaşmayı daha da fazla gözler önüne serdiğini, devletin on yıllar boyunca madenlerin nehirleri kirletmesine göz yumduğunu ifade etti.  Saño, iktidar partine siyasi bağış yapan bazı isimlerin maden imtiyazı aldıklarına da dikkat çekti.

Regina Lopez çevre ve sosyal adalet aktivistleriyle, belli dini grupların desteğini alarak bakan olmuştu.  Lopez'in görevden alınmaması için ülke çapında gösteriler yapılmıştı.

'Gelecek yeşilde'

ABD başkanı Donald Trump'ın gelecek hafta Paris İklim Anlaşması'yla ilgili ne karar vereceği beklenirken bir uyarı da BM'den geldi. Reuters'ın haberine göre BM Çevre Dairesi başkanı Erik Solheim ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çıkarsa istihdam kaybına uğrayacağını söyledi. Erik Solheim,  eğer ABD iklim anlaşmasını tanımazsa gelecekte  en iyi enerji sektörü işlerini Çin, Hindistan ve Avrupa ülkelerinin kapacağını iddia etti.

'ABD KAYBEDEN TARAF OLUR' 

Solheim, "Sektörün özel şirketleri geleceğin nerede olduğunu anladı, gelecek yeşilde" dedi.   Paris Anlaşması'na taraf olmayanın kaybeden tarafta olacağının  açık olduğunu vurgulayan Solheim böyle bir durumda bütün iyi işlerin Çin ve bu branşa yatırım yapan dünyanın diğer  ülkelerine gideceğini söyledi. Solheim, "petrolün zirve yaptığı yaptığı dönemi çoktan geçtik" dedi. BM Çevre dairesi başkanı, ABD'nin rüzgar enerjisi mühendisliğinin en fazla gelecek vaat eden işlerden biri olduğunu, Çin ve Hindistan'ın ise  güneş enerjisinin maliyetini yaptıkları yatırımlarla ucuzlatarak kömürü rekabetin dışına ittiğini savundu.

BM'nin   yeni hedefi 20502'deki okyanuslardaki balıkların ağırlığıyla eşitleneceği söylenen plastik kirliliğiyle mücadele BM Çevre Dairesi bu iş için örgütlü yurttaşlar, pazarların düzenlenmesi, büyük şirketler ve bilimden destek almayı umuyor. Daire başkanı Solheim,  Google, Walmart, Facebook, Microsoft, Apple gibi büyük firmaların yeni bir yeşil devrime öncülük ettiklerini söyledi.

Böcek ilaçları kraliçe arılara zarar veriyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre Thiamethoxam isimli böcek ilacının bahar aylarında kullanımı kraliçe arıların yumurta gelişimini düşürüyor. Thiamethoxam, AB tarafından erişimi kısıtlanmış böcek ilaçları arasında yer alıyor.

Yaban arıları özellikle yuvalama ve besin arama süreçlerinde zehirli böcek ilaçlarına maruz kalıyor. Kraliyet Derneği'nin önde gelen biyoloji yayını Royal Society B tarafından yayınlanan bulgulara göre ilk önce vahşi doğada arıların  maruz kaldığı ilaçlı ortam laboratuvarda yaratıldı. . Yaban arısı kovanına ait dört farklı kraliçe arı yakalanarak laboratuvar ortamına konuldu. İki hafta sonra iki tane arının yuvaya daha az besin taşıdığı, her dört arının da yumurta gelişiminin olumsuz etkilendiği görüldü. Bu durum kraliçe arıların üretkenliği için kritik olan bahar aylarında etkinliğinin azalması anlamına geliyor. BBC'nin haberine göre, araştımayı yürüten bilim insanları bugüne kadar böcek ilaçlarının polen yayıcı göreviyle kritik öneme haiz olan kraliçe arıların zehirlenme riski kapsamına dahil edilmediklerini hatırlatıyor.

SOSYAL BÖCEKLER YABANARILARI

Yaban arıları sosyal böcekler olarak biliniyor Koloniler halinde yaşayan yaban arılarında kraliçeler kış uykusuna yatıyor. Bahar ayında ortaya çıkan kraliçeler yuva kurmak için yer ve besin arıyorlar. Kraliçeler sezon sonuna kadar kendi yuvalarını kuruyor ve yeni yavru arılar döllüyorlar. Sadece döllenmiş kraliçeler yuvalarında kış uykusuna yatabiliyor. Tarım alanlarında zehirli kimyasallara maruz kalan kraliçelerin üremesi ise sekteye uğruyor. bu durum da küresel olarak yaban arılarının nüfusunun azalmasına sebep oluyor.