Maden şirketinin 'ÇED Olumlu' kararı bilimsel nedenlerle iptal edildi

Aydın'ın Yeşilköy Mahallesi'nde Kale Maden tarafından işletilen feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağının kapasite genişletmesine karşı çıkan yöre halkı yaklaşık 2 yıl süren davayı kazanarak, "ÇED Olumlu" kararını iptal ettirdi.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Aydın'ın Söke ilçesi Yeşilköy Mahallesi'nde faaliyet yürüten Kale Maden, feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağı kapasitesini artırmayı planlanıyordu. Projeye Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce “ÇED Olumlu” kararı verilmişti. Karara itiraz eden yöre sakinleri, 2019'da ÇED Olumlu kararının iptali istemiyle karşı dava açmıştı. Aydın 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada heyet, 25 Aralık 2020'de verdiği "ÇED Olumlu kararının iptali" kararını taraflara 26 Ocak'ta tebliğ etti.

'PROJE HUKUKA AYKIRI'

Birinci sınıf vasıflı tarım arazisi üzerinde kapasite artırmak isteyen şirkete karşı çıkan Yeşilköylüler, işletmede çalışacak personelin maruz kalacağı kimyasallar nedeniyle Silikozis hastalığına yakalanma ihtimali yüksek olduğu belirtti. Ocaklardan, madenin çıkarılması sırasında ortaya çıkan tozların uçuşarak bitkilerin fotosentezini engelleyeceği ve dolayısıyla amaç yönünden hukuka aykırı olduğu gerekçe gösterilerek, ÇED Olumlu kararının iptali istedi.

Öte yandan Bakanlık Avukatı ise Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı dışında, tüm komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar tarafından ÇED raporunda sakınca olmadığının bildirildiğini ifade ederek, gerekli izin ve belgelerin alındığını ve rehabilite çalışmalarının yapılacağını söyleyerek, işlemin hukuka uygun olduğunu savundu.

MADEN EKOLOJİK BÜTÜNLÜĞÜ BOZUYOR

Yöre sakinleri, projenin yaşama geçmesinin "Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanuna"aykırı olduğunu ileri sürmüştü. Mahkeme heyeti de yapılan incelemeler sonrasında Yeşilköylülerin itirazını haklı bularak, "3573 sayılı Kanun’un geneline yaygın koruyucu hükümler de dikkate alındığında, zeytinlik sahalarda ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası ve küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri dışında kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran bir tesisin yapılması mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Mahkeme heyeti gerekçeli kararında, şirkete verilen ÇED Olumlu kararını Ziraat Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Jeolojik ve Hidrojeolojik açıdan yapılan değerlendirmeler ile Çevre Mevzuatı açısından oy birliği ile iptal etti.

AVUKAT YAKAN: GÜÇLÜ ŞİRKETLERE KARŞI DAVAYI KAZANMAK ANLAMLI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Avukat Akın Yakan, birçok çevre davasına müdahil olduğunu dile getirerek, "Yıllardır maden ve enerji projeleri Aydın halkının tepkisine neden oluyor. Çevreye verilen zararları yaşayarak görüyoruz. Yeşilköy Mahallesi'nde de halkın talebiyle dava açtık. Mahkemenin verdiği karar, yörede yaşanan diğer kirletici unsurlar için emsal karar oldu. Türkiye'de önemli yatırımcı şirketler davaya müdahil oldu. Onlara karşı davayı kazanmak bizim için çok anlamlı" dedi.

'TEMİZ DOĞADA YAŞAMAK VE GELECEĞE AKTARMAK SORUMLULUĞUMUZ'

Yaklaşık 10 yıldır çevre davalarını takip eden Yakan, JES'lere karşı kazandıkları davalardan sonra Yeşilköy ve başka yerlerdeki insanların kendisine ulaştığını kaydederek, "Yöre halkı, şirketin çevreye zarar verdiğini ve kapasite genişletmek istediğini söyledi. Ben bu şekilde davaya müdahil oldum. Hukukun bize verdiği sınırlar içerisinde, gönüllü olarak çevre meselelerine duyarlıyım. Havanın, suyun, incirin yok olmasına kayıtsız kalamayız. Doğaya sahip çıkmak, geleceğe aktarmak, bizim en doğal hak ve sorumluluğumuz" diye konuştu.