Madenci Ali Faik İnter: Hakkımız olanı bile ses çıkarmadan alamıyoruz

Babasını 18 yıl önce maden ocağında iş kazasında kaybeden Ali Faik İnter, Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde başlatılan Ankara yürüyüşüne katıldı. Maden şirketlerinin tazminatları ödememek için isim değiştirmesine tepki gösteren İnter, "Kimse bu şirketlere yaptırım uygulamıyor" dedi.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK- Bağımsız Maden-İş Sendikası öncülüğünde 12 Ekim'de haklarını almak için Ankara'ya yürümeye karar veren madencilerin Soma'daki bekleyişi sürüyor. Polis ve Jandarma'nın engeliyle karşılaşan madencilerin kararlı duruşu sonrasında Manisa Valisi'nin araya girmesiyle birlikte Ankara'da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile görüşme sağlandı.18 yıl önce maden ocağında iş kazasında ölen Ramazan İnter'in oğlu Ali Faik İnter'de Soma'da hakkını arayan madencilerle birlikte bekleyişini sürdürenler arasında. Ali Faik İnter mücadele ve taleplerine ilişkin konuştuk.

'HAKKIMIZI İSTEDİĞİMİZ ZAMAN KARŞIMIZA DİKİLİP 'YASAK' DİYORLAR'

Babası gibi maden işçisi olan Ali Faik İnter, 18 yıl önce kaybettiği babasının ölüm tazminatını alabilmek için mücadele ediyor. Geçen seneden beri fiilen sahada eylemlere katıldığını dile getiren İnter, haklarını alamadıkları için sesini duyurmak istiyor. Polis ve jandarmanın madencilerin mücadelesinden korktuğunu belirten İnter, madencilerin toplamından 5 kat daha fazla polis ve jandarmanın, 3-4 tane toma ve cemsenin bu yüzden karşılarına koyulduğunu söylüyor. İşçiler ne zaman hakkını aramak istese o zaman orantısız müdahale ile karşılaştıklarını vurgulayan İnter, "Davalı olduğumuz şirket hakkında onlarca şikayette bulundum ancak bir tane polis benim şikayetime istinaden onların kapısına gitmedi. Ben hakkımı istediğim zaman karşımıza dikilip 'yasak' diyorlar" dedi.

'ŞİRKET GÖRÜŞMEYE ÇAĞIRIP GELMEDİ'

Ölüm tazminatı davasının 2016 yılında Yargıtay ilanı ile bittiğini söyleyen Ali Faik İnter, şirketin kendilerini iki defa görüşmeye çağırdığını söyleyerek; "Şirket bizi görüşmeye çağırıp kendileri gelmedi, bizimle alay eder gibi davrandılar" dedi. "Hakkımızı almak için Ankara yürüyüşünü başlattık" diyen İnter, "Burada 8, 10 yıl madenlerde çalışan, iş kazası geçirip sakat kalanlar var. Bir işçi çalıştıktan sonra emeğinin karşılığı ne ise onu alması gerekiyor. Bu kanunen de böyle ama maalesef hakkımız olanı bile ses çıkarmadan alamıyoruz. Kimse de bu şirketlere karşı yaptırım uygulamıyor" ifadelerini kullandı.

Maden şirketlerinin kazanılmış haklarını vermemek için türlü yollara başvurduğunu dile getiren İnter şöyle konuştu: "Babam öldükten sonra çalıştığı maden şirketi 3-4 kere isim değiştirdi. Bahsettiğim firma Soma'nın en büyük kömürcüleri olarak biliniyor ve hala ocak işletiyorlar, ancak işçi hakkını vermeye geldi mi oralı olmuyorlar."

'CENAZE ARABASINA KOŞUP BABAM GELDİ DİYE SEVİNMİŞTİM'

İnter ailesinin en büyük çocuğu olan Ali Faik, babası öldüğünde 7 yaşında olduğunu söyleyerek; "Babamın cenazesi köye geldiğinde ne olduğunun farkında değildim. Cenaze arabasına koşup babam geldi diye sevinmiştim. Bu mücadelenin bütün kahrını annem çekti. Artık annemin sorumluluğunu ben aldım. Ailemin hakkı için mücadeleyi sürdüreceğim" dedi. Yıllık izinlerinin neredeyse tamamnı yürüyüş ve gösterilerde kullandığını sözlerine ekleyen İnter, "Kendime vakit ayıramıyorum, şu an işte olmam gerekiyor ama hakkımı alana kadar mücadele edeceğim çünkü tazminat, hayatımızı kurtaracak" diye konuştu.