Madenci şehri Zonguldak 'ciğer'den yaralı

Devlet koronayla ilgili yasaklara ilişkin her açıklamada "31 büyükşehir ve Zonguldak" diyerek madenci şehrini de alınan önlemlerin içine kattı. Zonguldak'ın büyükşehir olmamasına rağmen aynı yasaklara tabi olmasının en büyük nedeni, bir madenci şehri ve termik santral bölgesi olan şehirdeki akciğer hastalarının sayısındaki yükseklik. Koronaya yakalanan ve ölenlerin büyük bölümü emekli maden işçisi. Normalleşme yolunda ilerleyen şehirde son günlerde Alaplı ilçesinden gelen haberler sağlıkçıları korkutuyor.

Abone ol

Mustafa Özdemir

ZONGULDAK - Dünyanın üzerine kabus gibi çöken Covid-19 salgınından Türkiye genelinde nüfusa oranla en çok etkilenen illerden olan Zonguldak'ta hayat 'normalleşme' yolunda hızla ilerliyor. Şehirde pandemi hastanesine dönüştürülen Atatürk Devlet Hastanesi ek binasında dün itibarıyla tek bir hasta daha bulunmayışı İl HIfzısıhha Kurulunu umutlandırıyor. Atatürk Devlet Hastanesi'nin ana binasında ise resmi kayıtlara göre dördü entübe olmak üzere 35 hasta gözetim altında tutuluyor. Zonguldak'ta pandeminin başladığı ilk günden itibaren kayıtlara geçen pozitif vaka sayısı 775. Korona virüsü teşhisiyle 60 kişi öldü.

Devlet ve özel madenlerde üretimin durdurulduğu Zonguldak’ta haziran ayının ilk haftasından itibaren yeniden ocakların açılması bekleniyor.

TERMİK SANRALLAR ŞEHRİ...

Salgının başlarından itibaren haber bültenlerinde karantina anonslarında, ‘31 büyükşehir ve Zonguldak’ olarak dikkatleri üzerine çeken maden kentinde, toplamda 2 bin 995 megavat gücünde yedi üniteli dört santral faaliyet gösteriyor. Adeta zehir soluyan Zonguldak'ta hava kirliliği sınır değerleri defalarca aşıldı.

.

Çevre yatırımları yapılmadığı için 1 Ocak 2020'den itibaren faaliyeti durdurulan Çatalağzı Termik Santralı'nın (ÇATES) kapalı olmasına rağmen, Zonguldak'ta yapılan ölçümlerde sınır değerleri sürekli kırmızı alarm veriyor. Kanser vakalarının artış gösterdiği kentte faaliyet gösteren termik santrallerın sayısı arttıkça Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp bir Fakültesi'nde açılan onkoloji servisinde hasta sayısında artış yaşanıyor. Santral sayısının artışıyla birlikte açılan çocuk ve yetişkin onkoloji servisine bir yenisi daha eklendi. Devlet bölgedeki kanser vakalarında yaşanan artışla ilgili resmi verileri ısrarla açıklamıyor. Batı Karadeniz'in ilk önemli fabrikası olan Erdemir ve Kardemir'in baca emisyonları da Zonguldak'ta yaşanan hava kirliliğinin artışına büyük katkı yapıyor. Madenlerin kapanması ile birlikte işsizliğe alternatif olarak gösterilen termik santrallerı 'enerji üssü' olarak lanse eden merkezi hükümet, Batı Karadeniz'de toplamda 12 santral açmayı planlıyor.

BİNLERCE PNÖMOKONYOZ HASTASI MADENCİ VAR

Bir maden şehri olan Zonguldak'ta korona virüsünün bu kadar etkili olmasının altında yatan bir başka sebep ise akciğer hastalığı olan pnömokonyoz. Kömür tozunu ciğerlerine soluyan maden işçisinin kanseri olarak bilinen hastalık nedeniyle solunum yollarında kronik rahatsızlıkları olan binlerce maden işçisi bu sebeple genç yaşta emekli olmak zorunda kalıyor. Şehirde bu nedenle Atatürk'ün emriyle kurulan Türkiyenin ilk sosyal güvenlik kurumu Amelebirliği Hastanesi 97 yıldır faaliyet gösteriyor. Meslek hastalığı olarak literatürde yer alan pnömokonyoz, Covid-19'a yakalanan hastaların da korkulu rüyası oldu. Zonguldak'ta hastalığa yakalanan ve vefat edenlerin büyük bir bölümünün emekli maden işçisi oluşu da bunun en somut göstergesi.

.

İLÇEDE KIRMIZI ALARM

Normalleşme yolunda ilerleyen şehirde son birkaç gündür Alaplı ilçesinden gelen haberler sağlıkçıları korkutuyor. İlçede faaliyet gösteren bir iplik fabrikasında 21 Mayıs'ta üç işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Fabrikada üretime 1 Haziran'a kadar ara verilirken İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri de filyasyon çalışmasına başladı. 800 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin temasta bulunduğu tespit edilen 96 kişiye de test yapıldı. Testlerde sekiz işçi ve bir işçinin ailesinden iki kişide korona virüsü tespit edildi. Toplam 13 kişi, Ereğli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İşçilerin tedavisinin sürdüğü ekiplerin de filyasyon çalışmasına devam ettiği bildirildi.

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, işçilerin sağlık durumlarının şu an için iyi olduğunu söyledi.