'Madende proje dışı çalışılıyordu'

Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin, Siirt'te yaşanan maden faciasında yaşananın heyelan ya da göçük olmadığını öne sürdü. Ergin, proje dışı çalışılması nedeniyle "şev kayması" oluştuğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR - Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin, Siirt'te heyelan meydana gelen maden ocağının proje dışı çalıştığını iddia etti. HDP Siirt milletvekili Besime Konca, madende pek çok eksikliğin bulunduğunu söyledi.

'YAŞANAN HEYELAN YA DA GÖÇÜK DEĞİL’

Evrensel gazetesinin haberine göre, Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Ergin, Siirt'in Şirvan ilçesindeki madende proje dışı çalışıldığını öne sürdü. Yaşanan olayın göçük ya da heyelan olmadığını ifade eden Ergin, “Göçük toprak altında yaşanan bir olaydır. Bazı medya kuruluşlarında ise ısrarla heyelan yaşandığı söyleniyor. Ancak bu da doğru değildir. Heyelanı tercih etmelerinin sebebi yaşanan olayı bir doğal afetmiş gibi göstermek istemelerindendir" dedi.

Yaşanan olayı "şev kayması" olarak tanımlayan Ergin, açık ocaklarda kademeler oluşturularak maden alımı yapıldığını anlattı. Ergin, "Şev, açık işletmelerdeki basamaklarda kazı yapılan alın düzleminin yatay düzlemle yaptığı dar açıdır. Burada planlanan şev açılarına uyulmuş mudur, buna bakmak gerekiyor. Şevin kaymayı engelleyecek bir açıyla kazılması gerekiyor. Ancak burada anlaşılıyor ki proje dışı iş yapılmış. Bununla birlikte üretimi hızlandırdılar ve bunun sonucu şev kayması yaşandı” şeklinde konuştu.

'BASAMAK ÖLÇÜLERİNE UYULMAMIŞ'

Maden işçilerinin sağlıksız koşullarda çalıştırıldığını kaydeden HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, işverenin çalışma koşullarını eleştiren işçilere "Senin yerine daha ucuz çalıştıracak işçi bulurum" dediğini iddia etti.

İşçilerden aldığı bilgilere göre madende birçok eksik olduğu belirten Konca, "Daha önce yer altında çalışmalar yapılıyor, madende risk büyüyünce yerin üstüne taşıyorlar çalışmalarını. Oluşturulan basamak sisteminde yüksekliğin 8 metre genişliğin 10 metre olması gerekiyor. Ancak genişlik 5 metre, yükseklik 20-30 metre yapılıyor. Bu sistem bu kaymaya neden oldu. Eğim açıları doğru yapılmamış, toprak olduğu gibi işçilerin üzerine kaymış" diye konuştu.

'TEPEDE BÜYÜK ÇATLAKLAR VARDI'

Madende geçmiş yıllarda da kazalar yaşandığını aktaran DBP Siirt İl Genel Meclisi Üyesi Emin Çeçen, buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. Çeçen, "Madende çalışan işçiler de firma yetkilileri de bu göçüğü bekliyordu. Madenin bulunduğu tepede büyük çaplı çatlaklar vardı fakat hiç bir önlem alınmadı ne yazık ki" dedi.