Maduro: Virüsün yayılımını yüzde 97 oranında yavaşlattık
Korona virüsü salgınının ülkeye sıçramasının üçüncü gününde karantina kararı alan Venezuela'da, hasta sayıları şu an için kontrol altına alınmış görünüyor. Peki Maduro'nun stratejisi ne?
Mustafa Özdemir
DUVAR - Venezuela’da 13 Mart'ta iki korona virüsü vakasının tespit edilmesiyle birlikte, hükümet aynı gün okulları ve her türlü toplu etkinliği ertelemek, toplu taşımalarda maske kullanımını zorunlu hale getirmek, gıda ve sağlık sektörleri dışında faaliyet gösteren tüm işyerlerini kapatmak gibi acil önlemler almıştı. Ayrıca hastalığın üçüncü gününde karantina kararı alarak Latin Amerika’da bu adımı atan ilk ülke olmuştu.
Bugün itibariyle 77 vakanın olduğu Latin Amerika ülkesinde hükümet yetkililerine göre hızlı bir şekilde hayata geçirilen erken tedbirler, Venezuela’da salgının daha yavaş yayılmasına neden oldu.
Venezuela İletişim Bakanlığı’nın verilerine göre virüs taşıyan bir hasta sosyal teması engellenmezse virüsü bir ayda 406 kişiye bulaştırıyor. Ancak ülkede karantina kararı alınır ve yüzde 50 katılım sağlanabilirse hastalık bulaşan kişi sayısı 15’e, yüzde 75 katılım sağlandığında ise 3’e düşüyor.
Venezuela hükümet yetkilileri, karantinanın salgının yayılma hızını yavaşlattığı, virüsün tespit ve tedavisini kolaylaştırdığı bu kadar açıkken ülkelerin karantina kararı almamış olmasını, hükümetlerin (halk sağlığı yerine) işverenlerin çıkarlarını koruma kaygısı olduğunu iddia ediyor.
EKONOMİK YARDIM VAADİ
Venezuela’da halk yaklaşık bir haftadır zaruri ihtiyaçları karşılamak dışında sokağa çıkmıyor ve karantina koşullarını sağlamakla görevli güvenlik görevlileri sokaktakilere kimlik sorabiliyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro dün yaptığı açıklamada halkın çoğunluğunun evde kaldığını, hükümetin 7 milyon haneye gıda yardımı yaptığını söyledi. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi kolaylığı sağlanacağını ve kobilerin ve halkın kira ödemelerini 6 ay boyunca üstleneceğini, işten atmaların yıl sonuna kadar yasaklandığını ve bu hafta içinde yaklaşık 6 milyon kişiye para yardımı yapılacağını duyurdu. Venezuela’da bugünden itibaren sokağa maskesiz çıkmak da yasaklandı.
Venezuela’da ekonominin yüzde 90’ı petrol ihracatına dayanıyor ancak uluslararası salgınla birlikte petrol fiyatlarının yarıya düşmesi ve uygulanan ekonomik yaptırımlar, hükümetin salgınla mücadele etmesini güçleştiriyor. Hükümetin geçen hafta IMF’den 5 milyar dolarlık kredi talebi, Maduro iktidarının uluslararası meşruiyeti olmadığı gerekçesiyle reddedilmişti.
KÜBALI DOKTORLAR YARDIM EDİYOR
Venezuela’da virüs taşıyan kişilerin tespit ve tedavisi Çin ve Rusya’nın gönderdiği yardımlarla ve Çin’de korona virüsle mücadelede tecrübe kazandıktan sonra şimdi de Venezuela’ya gelen bir grup Kübalı sağlıkçıların danışmanlığında yapılıyor.
Venezuela’da bugün itibariyle görülen toplam 77 vakanın 15’i tedavi edildi. Venezuela örneği, salgınla mücadelede alınan karantina kararının (başka bir deyişle evde kalarak sosyal teması azaltmanın) virüsün yayılma hızını düşürmesi ve hastaların bakım ve tedavi olanaklarını artırması bakımından bize önemli veriler sunuyor.