Mağdurların yarısı OHAL Komisyonu’na başvuramayacak!

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, OHAL İnceleme Komisyonu’na başvurulara getirilen sınırlamalara dikkat çekerek, mağdurların en az yarısının itiraz edeceği bir mercii olmadığını söyledi.  OHAL Komisyonu'nun 2 yıl çalışması bekleniyor.

Abone ol

ANKARA - OHAL İnceleme Komisyonu 17 Temmuz 2017 itibariyle çalışmaya başladı. 2 yıl çalışacak Komisyon’a dilekçeler kabul edilirken, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan mağdurların en az yarısının başvuracağı bir mercii olmadığını söyledi. OHAL kapsamında yayımlanan 26 KHK ile 111 bin 240 kamu görevlisi ihraç edildi, 32 bin 180 kamu görevlisi açığa alındı. Binlerce kurum-kuruluş ve şirkete el konuldu. Binlerce işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı gibi görevleri yürüten kişilerin yetki belgeleri iptal edildi.

Olağanüstü Hâl İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan çalışma usul ve esaslarına göre, Komisyon’a sadece ihraç edilenler, öğrencilikle ilişiği kesilenler, dernek, vakıf, sendika, üniversite, radyo ve televizyon gibi kapatılan kuruluşlarla rütbeleri alınan emekli personel başvuracak. Komisyon’un başvurularla ilgili bu maddeleri Meclis Genel Kurulu’nda okuyan MHP Milletvekili Erdoğan, ayrıca mağdur olan vatandaşların bu haklardan istifade etmesi için verilen 60 gün müracaat süresinin “hak düşürücü bir süre” olduğunu söyledi.

MAĞDURLARIN ANCAK YARISI BAŞVURABİLECEK

Mevcut düzenlemeye bakıldığında mağdurların en az yarısının başvuracağı bir mercii olmadığına dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi:

“Pasaportu iptal edilen binlerce kişinin hangi merciye müracaat edeceği belli değil. Yapılan bir ihbarla özel güvenlik belgesi iptal edildiği için işini kaybeden vatandaşın ne yapacağı, nereye başvuracağı belli değil. Belediye şirketlerinde veya taşeron şirketlerinde çalışan birçok insanın sözleşmesi feshedilmiş. Bu insanların dertlerini anlatabileceği bir makam yine yok.”  Kapatılan okulların başvuru yapabileceğini ama o okulda görev yapmış öğretmene bu hakkın tanınmadığını söyleyen Erdoğan, açığa alınanların da başvuracağı bir mercii olmadığına dikkat çekti.

VAKİT VARKEN YENİ TEDBİRLER ALINMALI

Mahkemelerde çözülmeyen birçok işin bu komisyonlarda tek tek çözülmesinin de anlamsız olduğuna dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti:

“Bu komisyonun genel düzenlemeleri, genel kriterleri belirleyip buna göre işlem yapması lazım. Komisyonun özellikle ihraç edilen, mağdur olan kişilerle ilgili dosyaları çok sağlam oluşturması lazım. Yarın bu dosyaların hepsi sırasıyla idare mahkemesi, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceği için Türkiye'nin önünde yeni çıkmaz sokakların yolları açılmamalıdır. Burada vakit varken yeni tedbirler alınmalıdır.”