Mahalle arasında açan çiçek: Baküs Sahne

Baküs Sahne’de geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kısa Kısa Fest/Kısa Oyun Festivali’nin ikincisi Antalyalı sanatseverler ile buluşuyor.

Abone ol

Tarihi binlerce yıl önceye giden Antalya’da tarihin izlerini sürmemek mümkün değil. "Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kuruldu. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle bir süre bağımsız kaldı, sonra da korsanların eline geçti. Ardından komutan Servilius tarafından Roma topraklarına katıldı. M.S 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesiyle şehrin gelişmesi başladı. Perge, Aspendos, Patara, Phaselis, Myra, Side, Termessos, Selge ve Olympos gibi antik kentleriyle göz kamaştırıp pek çok kez el değiştirse de gelişimini sürdürdü.

Lakin Antalya demek sadece deniz, kum, güneş demek değil. Şimdilerde de pek çok kültür sanat faaliyetine ev sahipliği yapıyor, gelişimini sürdürüyor. Uluslararası tiyatro, caz, gitar festivallerinin yanı sıra pek çok aktivite de meraklılarını çekiyor. Fakat bu aktivitelerden biri var ki diğerlerinden çok farklı. Tamamen amatör ruhla hareket eden gençler, burada pek çok etkinliği hayata geçirerek sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Mekan: Bahçeli. Baküs Sahne tam da burada. Şehrin göbeğinde. Mahalle arasında beş katlı bir binanın alt katında. Bu mekanın minicik bir bahçesi ve salonu var. Bu ufak salonda sanatseverler, mahalleli çocuklar çeşitli etkinliklerle buluşuyor. Belki de bu nedenle buraya her gelişimde yıllar önce Kastamonu’da Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi’nin Mahalleleri ve Muhtarlıkları Güçlendirme Projesi kapsamında gerçekleştirdiği bir projede gönüllü olarak yaptığım çalışmaları hatırlıyorum. Çünkü Mahalle Evi benim için adeta bir okul olmuş, orada çok şey öğrenmiştim. Bu durum şimdi Baküs Sahne’de yazdıkları oyunları sanatseverlerle buluşturan gençler için de geçerli. Bu da az şey değil.

Baküs Sahne, Op. Dr. Ö. Okan Cinemre tarafından 2019 tarihinde kuruldu, o günden bu yana da Antalya’nın kültür sanat hayatına katkıda bulunuyor. Baküs Sahne, adını Yunan mitolojisindeki Dyonisos’un Roma Dönemi’ndeki karşılığı olan, doğanın yeniden doğuşu, bereketin ve yaşamın simgesi, eğlence, üretkenlik ve yaratıcılık tanrısı Bacchus’ten alıyor. Şimdilerde de özgür ve bağımsız bir kültür sanat üretim merkezi olarak etkinliklerine devam ediyor. Bağımsız ve alternatif bir tiyatro sahnesi olması dışında, sinema laboratuvarı, bilim ve felsefe toplantıları, doğa, arkeoloji, edebiyat ve tarih atölyeleri, oda konserleri, belgesel gösterimleri gibi birçok etkinlikle toplumsal belleği güçlü kılıyor. Bu kadarla da kalmıyor başta Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri olmak üzere, şehirde yaşayan sanatçı ve akademisyenlerin de özgün çalışmalarını rahatlıkla sunabilecekleri bu mekan haline dönüşüyor.

BAKÜS SAHNE NASIL AYAKTA KALIYOR?

Peki, ekonomik krize rağmen Baküs Sahne nasıl ayakta kalıyor? Kentte yaşayanların maddi, manevi destekleriyle… Ayrıca insanların birbirini dinleme, anlama, buluşma yeri olarak başka bir yaşamın mümkün olabileceğine dair umudu diri tutuyor.

Kurulduğu günden bu yana pek çok oyun ve aktiviteyi izleyiciyi buluşturan Baküs Sahne, sahneye koyduğu on dört yeni oyun ve 2022-2023 sezonunda üçü çocuk tiyatrosu olmak üzere birbirinden farklı dokuz oyunla izleyicinin karşısına çıktı. Bu oyunlarda Antalya’da öğrenim görmüş ya da kentte yaşamını sürdüren, oyunculuk eğitimi almış bir ekip yer aldı. Oyunların sahneye koyulmasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde sinema eğitimi alan Genel Sanat Yönetmeni Osman Utku Atış’ın etkisi hemen fark edilmekte. Öte yandan dekorundan müziğine, kostümünden makyajına, ışık düzenlemelerinden reji ve metin içeriklerine varana dek kolektif bir bilinçle üreten profesyonel bir ekibin elinden çıkan oyunlardan bazıları klasik tiyatro sahnesinden taşarak, kabare, doğaçlama ve dramatik oyun tarzlarında şehrin muhtelif mekanlarında seyircinin karşısına çıktı. Kısa zamanda kentin nabzını tutmayı başaran mekanda, geçtiğimiz sezon Okan Ö. Cinemre’nin yönettiği Philip Ridley’in yazdığı 'Kürklü Merkür' adlı oyun kentteki çeşitli salonlarda sergilendi. Böylelikle Antalya izleyicisi ilk kez "in-yer face" tiyatro örneği ile karşılaştı. Baküs Sahne ekibinden Batuhan Kodaloğlu’nun yazdığı, Osman Utku Atış’ın yönettiği 'Gömücüler' adlı oyun; Beckett’in Godot’sundan ve Shakespeare’in Hamlet’inden esinlenen yapısı, fütüristik evreniyle seyircinin dikkatini çekti. Oyuncu kadrosunda da Ergül Can, Hanife Özsoy, Batuhan Kodaloğlu yer aldı.

Önceki sezonun ilgiyle karşılanan bir diğer oyunu da 'Görüşmelerimiz Kayıt Altına Alınmaktadır' oldu. Metin ve rejisinin Doğuş Elden’e ait olduğu Reyhan Görkan, Ezgi Sönmez’in sahne aldığı oyunun dışında; Osman Utku Atış ve Doğuş Elden’in birlikte tasarlayıp yazdıkları 'Bazı Detaylar'; Hermann Melville’in 'Katip Bartleby' adlı eserinden uyarlanan 'Yapmamayı Tercih Ederim'; sahneleme biçimini, metin düzenlemesini Mert Yılmaz’ın yaptığı 'Hesap'; kabare türündeki 'Kırık Kanatlar Gazinosu'; doğaçlama tiyatro ekibi 'Baküs Kafası' da Kaleiçi’nde seyirciyle buluştu. Bu, bu kadarla da kalmadı 'Gömücüler' ve 'Bazı Detaylar' adlı oyunlar Yeni Tiyatro Dergisi tarafından geçtiğimiz yıl Yeni Nesil Tiyatro Ekibi Ödülü’ne değer görüldü. 'Gömücüler' oyunundaki performansı ile Batuhan Kodaloğlu Gelecek Vadeden Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. Bu sezonda Doğuş Elden’in yazdığı Elif Gapaylar, Ali Eryılmaz ve Reyhan Görkan’nın oynadığı 'Eski Karanlık Güzel Günler' oyunu ise büyük ilgi gördü. 'Kuklabaz' adlı oyun ve elbette Ata Yıldırım tarafından hazırlanan erişkin kukla oyunu 'Gılgamış'ı da unutmamak gerek. Bu arada çocuklar da ihmal edilmedi. 'Dostum Waffle', 'Petra ve Kırlangıç Mimi', 'Ben Biliyorum Masal Nedir?' çocuklar tarafından ilgi ile izlendi. Hüseyin Çağlar İnce’nin yürütücülüğünü yaptığı 'Kuş Gözlemi', Tolga Karahan tarafından gerçekleştirilen 'Arkeoloji Atölyeleri ve Gezileri', Prof. Dr. Cihan Camcı ile sürdürülen 'Sinema ve Felsefe' toplantıları, Tuncer Çetinkaya’nın hazırladığı 'Sinema Tarihi' etkinlikleri, Aklın Yolu Düşünce Topluluğu öncülüğünde gerçekleştirilen 'Evrim Sempozyumu' ve konserler de cabası.

KISA OYUN FESTİVALİ'NDE 12 OYUN VAR

Şimdilerdeyse Baküs Sahne’de geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Kısa Kısa Fest/Kısa Oyun Festivali’nin ikincisi Antalyalı sanatseverler ile buluşuyor. 24 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen festivalde tamamı Baküs Sahne oyuncuları tarafından yazılan ve yönetilen her biri birbirinden ilginç on iki kısa oyun var.

Bunun bir ilk olduğunu söyleyen kurucular, haklı olarak yaptıkları işle gurur duyuyor. Duymalılar da. Çünkü bu oyunların hepsi Buse Canan İlaslan, Musa Doğanay, Tayfun Dilekçi, Esra Yazıcıoğlu, Ünzile Atış, Mert Yılmaz, Mehmet Salih Zengin, Özgün Ersin gibi yaratıcı ve yetenekli oyuncular tarafından sergileniyor.

Keşke yaşadığımız coğrafyada, her kentte her mahallede böyle yaratıcı sanatsal faaliyetler olsa. Keşke her mahallede Baküs gibi niceleri çiçek açsa.