Mahkeme kararı: KHK ile ihraç edilenin emeklilik ikramiyesi kesilemez

Mahkeme, KHK ile ihraç edilen kamu görevlisine emeklilik ikramiyesi verilmemesinin yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Abone ol

DUVAR - Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi, KHK ile ihraç edilen vergi dairesi çalışanına emekli tazminatı ödenmemesini hukuka aykırı buldu.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Yıldırım Beyazıt Vergi Dairesi’nde yoklama memuru olarak görev yapan Mevlüt Çakmak, emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya devam ederken 22 Kasım 2016'da çıkarılan 677 sayılı KHK ile kamudan ihraç edildi. Büro Emekçileri Sendikası (BES) 2 No’lu Şube Başkanı olan Çakmak, ihraç edildikten sonra kendisine emekli maaşı bağlanması ve emekli ikramiyesi verilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Ancak SGK 2012 yılında yapılan ve “disiplin suçu işleyen kamu görevlisine hizmet birleştirilmesi olduğu takdirde emekli ikramiyesi verilmeyeceği” hükmünü içeren düzenlemeyi gerekçe göstererek, Çakmak’ın başvurusunu reddetti.

SGK KARARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre Çakmak, avukatı Duygu Demirel aracılığıyla Ankara 16'ncı İdare Mahkemesine, SGK işleminin iptali ve emekli ikramiyesinin yasal faiziyle birlikte verilmesi talebiyle dava açtı. İdare Mahkemesi oy birliği ile SGK’nın işleminin iptaline karar verdi.

Kararda, Çakmak’ın kamu görevinden çıkarıldığı tarihe kadar Emekli Sandığı Kanuna tabi olarak 32 yıl 6 ay 14 gün fiili hizmeti, 1 yıl 6 ay askerlik borçlanması bulunduğuna dikkat çekerek özetle şöyle denildi: “Davacının Emekli Sandığı’ndan aylık bağlanabilecek konumda bulunması karşısında, sandığa tabi hizmetinin ne şekilde sona ermiş olmasına bakılmaksızın, 5434 sayılı Kanun (Emekli Sandığı Kanunu) 89/1 maddesi hükmü uyarınca, ikramiye ödenmesinden yararlandırılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlılık görülmemiştir. Davacıya emekli ikramiyesinin başvuru tarihi olan  23 Mayıs 2017 tarihinden itibaren yasal faiziyle ödenmesi gerektiği açıktır.”

Haberin tamamı