Mahkeme kararı var işe iade yok: Adalet istiyorum

İstinaf Mahkemesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan KHK ile ihraç edilen Hasan Emre Şentürk''ün işe iade edilmesi yönünde karar verdi. Ancak Şentürk karara rağmen aylardır işine dönemiyor. Şentürk, "Yargı kararının uygulanmasını istiyorum" diyerek mahkeme kararının yerine getirilmesini istedi.

Abone ol

DUVAR - Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan TRC-1 Bölgesi'ndeki projelere destek veren İpekyolu Kalkınma Ajansı'nda uzman olarak çalışan Hasan Emre Şentürk, 667 Sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırıldı. Hakkında açılan soruşturmada savcılık takipsizlik kararı verdi. Dava açtığı İş Mahkemesi, devletin tüm kurumlarına yazı yazarak Şentürk’ün, ‘FETÖ ile ilişkisinin olup olmadığını’ sordu. Başta MİT ve Emniyet ile Jandarma İstihbarat olmak üzere tüm kamu kurumları Şentürk'ün, örgütle ilişkisinin olmadığı yolunda resmi cevap verdi. Mahkeme kendisini işe iade etti. Kalkınma Ajansı, davayı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Bölge Mahkemesi 9'ncu Hukuk Dairesi de Şentürk’ün işe iade edilmesi gerektiğine hükmetti. Ancak, işsizlik nedeniyle yaşamı alt-üst olan Şentürk, işe geri alınmadı.

SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Merkezi Gaziantep'te olan İpekyolu Kalkınma Ajansı'nda uzman olarak görev yapan Hasan Emre Şentürk, 26 Temmuz 2017 yılında yayınlanan 667 Sayılı KHK sonucu 'FETÖ' iltisakı olduğu gerekçesi ile görevinden ihraç edildi, İhracın hemen ardından kurumunun şikâyeti ile hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma savcısı yaptığı inceleme sonucu Hasan Emre Şentürk'ün, 'FETÖ'yle ilişkisinin olduğunu kanıtlayacak delil olmadığına hükmetti ve kovuşturmaya yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, yaptığı inceleme sonucu ‘şüpheli’ Hasan Emre Şentürk’le ilgili; Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen cevaba göre, 'FETÖ/PDY amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren okullarda öğrenim gören çocuğuna rastlanmadığını, Sosyal Güvenlik Kurumu FETÖ ile ilgili hiçbir şirkette çalışmadığını, Emniyet Müdürlüğü Bylock kullanıcısı olmadığını, Kreta İçerik Hizmetler ve Prodüksiyon A.Ş. Hasan Emre Şentürk'e ait Dijitürk aboneliğinin bulunmadığını ve FETÖ/PDY'nin Zaman, Sızıntı gibi yayın organlarına da aboneliğine rastlanmadığını ayrıca; örgüt tarafında düzenlenen kermes, sohbet, himmet, bağış gibi organizasyonlara katıldığına' dair delil bulunamadığına değerlendirerek hakkında takipsizlik kararı verdi.

13 YILDIR TEK KURUŞ PARA HAREKETİ OLMAYAN BİR HESAP

Öte yandan savcılık, Yargıtay kararlarına göre örgütlü terör suçlarında şüphelilerin eylem ve faaliyetlerinde; süreklilik, çeşitlilik, gizlilik ve yoğunluk olması gerektiği ancak dosya kapsamında Şentürk ile ilgili bunlardan hiçbirinin olmadığını belirtti. Savcılık, "Şüphelinin örgütle irtibatlı ve iltisaklı şekilde hareket ettiğine dair delil bulunmamakta. Sadece 2004 yılında açılmış bir Bank Asya hesabı var Ancak bu hesapta 2017 yılına kadar hiçbir para hareketi olmadığı tespit edilmiştir” diyerek hakkında soruşturma yapmaya yer yoktur" şeklinde takipsizlik kararı verdi.

MİT'TEN TMSF’YE SORMADIK YER BIRAKMADILAR

Takipsizlik kararı ile işe iadesini isteyen Şentürk, kurumundan olumsuz cevap alınca kamu işçisi olduğu için Gaziantep 2'nci İş Mahkemesi'nde ‘işe iade davası açtı’. İş Mahkemesi Şentürk’le ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu, Emniyet Genel Müdürlüğü FETÖ/PDY Sorgu Modülü, Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Birimi, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Bylock Sorgusu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na durumu ile ilgili bilgi almak için bir dizi soru sordu.

Mahkeme, bu kapsamda başlattığı geniş çaplı araştırmada devlet kurumlarına davacı Hasan Emre Şentürk, hakkında yürütülen bir FETÖ/PDY soruşturması olup olmadığını, Bylock kullanıcılığı, Dijitürk ve cemaat gazetesi ile yayın organlarına dair aboneliğini, banka hesap hareketleri, FETÖ ile ilgili şirketlerde çalışıp çalışmadığını, hakkında örgütle ilgili istihbarat bilgisi bulunup bulunmadığını sordu. Bütün kurumların tamamı İş Mahkemesi'ne Şentürk ile ilgili olumlu görüş bildirdiler ve hiçbir şekilde örgütle ilişkisinin olmadığını resmi yazı ile bildirdiler. TMSF 2004 yılında Bank Asya'da açılmış bir hesap olduğunu ama ihraç edildiği 2017 yılına kadar tek kuruş hesap hareketi olmadığını bildirdi.

İş Mahkemesi tüm bu yazışmalar ve deliler ışığında Şentürk'ü görevine iade etti. İpekyolu Kalkınma Ajansı davayı Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı ise de 9'uncu Hukuk Dairesi, işe iade kararının yerinde olduğuna hükmederek kararı lehte onadı.

'ADALET İSTİYORUM...'

Ancak mahkemenin verdiği iade kararına rağmen Hasa Emre Şentürk işe iade edilmedi. İadesi için 40 gün bekleyen Avukatı Hayri Girişken, kendilerine bir cevap vermeyen kuruma ihtar göndererek Şentürk'ün 8 maaş tutarındaki alacağı ile ihbar tazminatını tahsil etti. Ancak bunların almasının işe iadesinin önünü kapatmayacağını ifade eden Şentürk, "İhraç edildiğimde eşim, işsiz ve beş parasız kaldığım için 14 aylık kızımla beni terk etti. Çok zor günler geçiriyorum. Ben Alevi kökenli bir vatandaşım. Yaşam biçimimi bu hain örgütle uyuşmaz. 15 Temmuz’da kalkıştıkları hain darbeyi lanetliyorum. Ne FETÖ, ne de başka bir örgütle ilgim olamaz. Benimle birlikte ihraç edilip, savcılıktan getirdikleri takipsizlik kararını kuruma sunanlar işe geri alındı ama ne hikmetse ben alınmıyorum. Mahkeme beni işe iade etmiş. Yargı kararının uygulanmasını istiyorum. Adalet istiyorum, işimi ekmeğimi istiyorum" dedi.