Mahkeme kararına rağmen ödenmeyen kanser ilacı Meclis gündeminde

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, Doç. Dr. Arif Ösün'e, mahkeme kararına rağmen kanser ilacı ödemesinin yapılmaması hakkında soru önergesi verdi.

Abone ol

İZMİR - HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, İzmir'deki Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde beyin cerrahı olarak görev yapan Doç. Dr. Arif Ösün'e Sağlık Bakanlığı onayı ve mahkeme kararına rağmen akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilacın SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından ödenmemesinin gerekçelerini açıklanmasını istedi.

Gazetemizde yayınlanan "Kanser hastası cerrahın ilaç parası ödenmiyor" haberini hatırlatan Kemalbay, açıklamasında "Akciğer kanseri hastalarının pahalı olan yeni nesil ilaçları SGK tarafından karşılanmaması nedeniyle maddi açıdan ilacı alamayacak durumda olan dar gelirli yurttaşlarımız maalesef yaşamlarını yitirmektedirler" ifadelerine yer verdi.

'HASTALAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR'

"Keytruda" adlı ilacın akciğer kanseri tedavisinde başarı oranı yüksek olduğu bilinen yeni nesil ilaçlardan olduğunu belirten Kemalbay, şöyle devam etti:

"Keytruda adlı ilacın, metastatik baş boyun tümörlerinde, kanserin son evresinde kullanılan ve muadili olmayan, ömrü uzatan; uzatırken kemoterapi gibi vücut üzerine şiddetli yan etkiler yaratmayan, insanca yaşama hakkını veren bir ilaç olduğu ve Avrupa’da akciğer kanseri hastalıklarında sıklıkla kullanılan, başarı oranının çok yüksek olduğu bilinmesine rağmen SGK tarafından ücretinin karşılanmaması yüksek fiyatı dolayısıyla çoğu akciğer hastasının ilaca ulaşamaması dolayısıyla ölüme terk edilmelerine neden olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yapılan düzenleme ile kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırıldığı, yapılan yeni düzenlemeler ile hastalara bu hastalıkla mücadelede her an yanlarında olma sözünün yerine getirildiği AKP Hükümeti tarafından açıklanmıştır. Fakat kanser hastası yakınları olanlar bazı ilâçları ücretsiz alamadıklarını ve hastalığın evresi ve türüne göre uygulamaların değiştiğini iddia etmektedirler."

Haftada 4 ameliyat yapan kanser hastası cerrahın ilaç parası ödenmiyor

'İLACIN ÖDENMEMESİ SONUCUNDA YAŞAMININI YİTİREN HASTA SAYISI KAÇ?'

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Arif Ösün'e, mahkeme kararın rağmen SGK ödeme yapılmadığını ifade eden Serpil Kemalbay; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a şu soruları yönetti:

  1. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yapılan düzenleme ile kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırılmasına rağmen akciğer hastalarının üç haftada bir almak zorunda oldukları ve maliyeti yüksek olan bu ilacın ödenmemesinin nedeni nedir?
  2. Akciğer kanseri olup tedavi ücretlerinin karşılanması talebiyle SGK’ya yapılan başvuru sayısı kaçtır?
  3. Bakanlığınıza başvuruda bulunmuş olup, adı geçen ilacın ödenmemesi sonucunda yaşamını yitiren akciğer kanseri hasta sayısı kaçtır?
  4. Sağlık Bakanlığı ve mahkeme kararına rağmen adı geçen ilacın ücretinin SGK tarafından ödenmemesinin gerekçesi nedir?
  5. Hükümetinizce 2013-2018 yılları arasında uygulamayı planladığınızı açıkladığınız ve hazırladığınız "Ulusal Kanser Kontrol Programı" çerçevesinde akciğer kanseri hastaların yaşadıkları bu zorluğu aşmalarına yönelik bir çalışmanız olmuş mudur?
  6. Sosyal devlet anlayışında sağlık, eğitim, güvenlik ve adalet hizmetlerinin devlet tarafından yurttaşlara ücretsiz temin edilmesi gerekirken SGK ve Emekli Sandığı’na mensup hastaların bu ilacı almakta zorlanmaları ve alamamaları durumunun ölüme terk etmek anlamına geldiğini düşünüyor musunuz?
  7. Sağlık Bakanlığı ve mahkeme kararına rağmen ilaç ücretinin ödenmemesi bilgisi hükümetinizin kanser tedavisi ücretsizdir beyanını asılsız çıkarmıştır. Bu çelişkiyi hastaların lehine çevirecek bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
  8. SGK kriterlerine bağlı ilaçların büyük kısmının geri ödeme kapsamında olmadığı ve birçok ilaç için fark ödendiği doğru mudur?
  9. İlacı kullanacak olan hastadan eczacı olmadığını ispatlamasının istendiği doğru mudur?