Mahkeme Örencik'te bilirkişi incelemesine karar verdi

Örencik'te açılmak istenen madene karşı hukuki süreçte bilirkişi aşamasına gelindi. Köylüler, iki gün içerisinde örgütlenerek inceleme için gereken 15 bin 419 TL’yi topladı.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Zenit Madencilik'in Kütahya'nın Simav ve Tavşanlı ilçelerinin sınırlarında altın ve gümüş madeni açmak istiyor. Maden sahası içerisinde kalan Simav'ın Örencik Köyü’nde tesisin yapılmasına itirazlar sürüyor.

8 Ekim'de projeye verilen “ÇED olumlu” kararına karşı Kütahya İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, 2 Aralık'ta taraflar arasındaki uyuşmazlık nedeniyle maden sahasında bilirkişilerin inceleme yapmasına karar verdi. İnceleme için gereken 15 bin 419 TL köylülerin dayanışması ile toplandı. Örencik Köyü’nde yaşayan çiftçi Seyfi Akçakaya, bilirkişilerin tarafsız olması durumunda; doğanın, tarımın ve köylünün zarar görmeyeceğini savundu.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İÇİN TALEP EDİLEN PARA DAYANIŞMA İLE TOPLANDI

Altın ve gümüş madeninin açılma işlemleri iki yıldır devam ediyor. Örencikliler, madenin köylerinde açılmaması için tüm yollara başvuruyor. Bilirkişi incelemesi için istenen 15 bin 419 TL, dayanışma ile toplandı. Örencikli olup Soma'da madende çalışan işçiler, Eğrigöz Dağı'nda hayvancılık yapan yörük köyleri, Simav ve Uşak'tan, İstanbul ve Trakya'ya kadar yayılan kampanya ile mahkemenin istediği meblağa iki günde toparlandı. Köylü Seyfi Akçakaya, parayı toparlarken zorlandıklarından bahsederek Soma'da kömür ocaklarında çalışan işçilerin dişinden tırnağından artırarak sürece dahil olduklarını söyledi. Akçakaya “Uşak'tan da destek geldi. Murat Dağı'nda altın madeni istemeyen insanlar da destek oldular. Siyasilerden destek alamadık” dedi. 

'BİLİRKİŞİLER TARAFSIZ OLURSA MADEN FAALİYETİNE İZİN VERİLMEZ'

Örencik'te artık bilirkişi aşamasına gelindi. Bilirkişi incelemesinin tarafsız kimseler tarafından yapılması halinde köylüler, kendi lehlerine olacak şekilde rapor oluşacağını düşünüyor. Tarım ve hayvancılıktan yılda hane başı 130 bin TL gelir elde edilen Örencik'te madenin açılmasıyla, kent merkezlerine göç ihtimali de seçenekler arasında olacak. Türkiye geneline göre köyde gençlerin daha fazla olduğuna değinen Akçakaya, madene karşı itirazların merkezinde gençlerin yer aldığına dikkat çekti.

'KEŞFİ TESADÜFEN GÖRDÜM, BİZE HABER VERİLMEDİ'

Akçakaya, 11 Aralık Cumartesi günü, kamulaştırma kararına istinaden açılan davalar kapsamında tesadüfen karşılaştığı incelemeden bahsetti: “Proje sahasında hayvan otlatıyordum. Tesadüfen hakim, zabıt katibi, şirket mühendisi ve bakanlık avukatlarından oluşan heyetin keşif yaptığını gördüm. Yanlarına gidip, neyi keşfettiklerini sordum. Tarlasını satmayan, kamulaştırma aracılığıyla el koyulan tarlalara bakmaya gelmişler. Halbuki bize bir tebligat dahi gelmedi.” Keşif sırasında Enerji Bakanlığı avukatıyla yaşadığı diyaloğu da anlatan Akçakaya, avukatın kendisine "Keşke satsaydınız buranın değeri 12-13 bin lirayı geçmez” dediğini söyledi.

Yaz aylarında yörük köylüleri Eğrigöz Dağı'nda binlerce hayvan otlatıyor. Yerleşimin 400 yıl kadar geriye dayandığı köyde, binlerce yıllık mağaralar da bulunuyor. Su kaynaklarından, mera alanlarına, ormancılıktan yaban hayatına kadar pek çok değere sahip olan Örencik, maden tesisinin açılmasıyla bunları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.