Mahkeme: Ulusal güvenlik söz konusu ise basın hürriyetinden söz edilemez

CHP milletvekili Enis Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçesini açıkladı. Kararda, devlet sırlarından basın özgürlüğünden bahsedilemeyeceği savunuldu.

Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla açıklamak" iddiasıyla verilen 25 yıl hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Kararda, "ulusal güvenlik" söz konusu olduğu durumlarda basın özgürlüğünden bahsedilemeyeceği savunuldu. Tutuklama kararına gerekçe olaraksa, Can Dündar'ın tahliye edilmesinden sonra yurtdışına gitmesi gösterildi.

Habertürk'ten Veli Sarıboğa'nın haberine göre, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na, durdurulan MİT TIR'ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla ilgili yargılandığı davada verilen hapis cezasının kararını açıkladı.

Gerekçeli kararda, "milli güvenlikle ilgili hassasiyetin had safhada olduğu bir dönemde", devlet sırrı olarak nitelendirilen bilgilerin açıklandığı belirtildi.

'DÜNDAR AZ BİR CEZA ALMASINA RAĞMEN YURTDIŞINA KAÇTI'

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce "Terör olaylarının yoğun yaşandığı dönemde, sır niteliğindeki bilgilerin temin edilmesi halinde casusluk kastının varlığı kabul edilebilir" şeklinde içtihat nedeniyle Berberoğlu'nun "siyasal saikle casusluk faaliyetinde bulunduğunun şüpheden uzak bir gerçek" olduğu öne sürüldü.

Kararda, "Milletvekili olarak görev yapsa da kanunen herhangi bir engel bulunmadığından, mahkememizde kaçacağı, saklanacağı hususunda kanaat oluştuğundan bu tedbire hükmedilmiştir. Sanık Can Dündar'ın çok daha az bir ceza almasına rağmen tahliye olur olmaz yurtdışına kaçmış olması da gözetildiğinde tutuklama kararı verilmiştir" denildi.

'ULUSAL GÜVENLİK SÖZ KONUSU İSE BASIN HÜRRİYETİNDEN BAHSEDİLEMEZ'

MİT TIR'larının durdurulmasıyla "Cumhurbaşkanı ve hükümet yöneticilerinin teröre destek veren, terörü finanse eden" iddialarıyla ulusal ve uluslararası boyutta yargılanmalarının sağlanmaya çalışıldığı iddia edildi.

Berberoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve hükümete zarar vermek için siyasi amaçla hareket ettiği, hukuki ve cezai sorumlulukların doğması, yeniden iktidar olmalarının önüne geçmek için görüntüleri yayınlaması Can Dündar'a vermediği ileri sürüldü.

Kararda, "ulusal güvenlik söz konusuyken basın hürriyetinden bahsedilemeyeceği" belirtildi.