Mahkeme, Yol TV kararını en geç 6 ay içinde verecek

RTÜK tarafından, 29 Aralık 2016’da yayını durdurulan Yol TV’nin yeniden yayına geçmesi için açılan dava bugün görüldü. Kanalın avukatı Nuray Özdoğan kapatma sürecini anlattı, taleplerini dile getirdi. Mahkemenin, en erken 1 ay en geç 6 ay içinde kararını açıklaması bekleniyor.

Abone ol

ANKARA - RTÜK tarafından Türksat’ta yayını durdurulan Yol TV’nin, yeniden yayına geçmesi için açılan davanın duruşması Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nde görüldü. Davayı takip etmek için birçok Alevi kurum temsilcisi Ankara’ya geldi. Bazı CHP ve HDP milletvekilleri de Yol TV’ye destek verdi.

İfade özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı ve bilgilenme hakkının ağır ihlale uğradığını söyleyen televizyonun avukatı Nuray Özdoğan, mahkemeden ayrımcı olmayan bir tutum izleyerek hukuka uygun karar vermesini talep ettiklerini belirtti.

‘VATANDAŞ 12 GÜN DÜŞÜNÜP İHBARDA BULUNUYOR’

Türksat üzerinden yaptığı yayın 29 Aralık 2016 tarihinde durdurulan Yol TV’nin yeniden yayına geçmesi için açılan davanın ardından kanalın avukatı Nuray Özdoğan açıklama yaptı.

Yol TV’de 13 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan yarım saatlik bir programda "devlet aleyhinde propaganda yapıldığı" gerekçesiyle şikâyet oluşturulduğunu söyleyen Özdoğan, “Sözde bir vatandaş programı izliyor ve 12 gün düşünüp içeriğinin yasa dışı olduğuna ikna olup ihbarda bulunuyor. RTÜK, 21 Aralık’ta konuya dair toplantı yapıyor, 22 Aralık’ta Anadolu Ajansı’nda Yol TV’nin kapandığı haberi çıkıyor” sözleriyle kanalın kapatılma sürecini anlattı.

'RTÜK DAHA ÖNCE YURT DIŞI YAYINLARINA YAPTIRIM UYGULAMADI'

Özdoğan, Yol TV’nin Almanya’daki bir firmadan lisansının olduğunu ve Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Sınır Ötesi Sözleşmesi gereği, tüm ülkelerde yayın yapabilme hakkının bulunduğunu belirtti.

Özdoğan, kapatılma gerekçesi olarak RTÜK’ün "RTÜK’ten ayrıca lisans almadığı için kapatılmıştır" açıklamasını yaptığını hatırlattı. RTÜK’ün bugüne kadar yurt dışı lisanslı yayınlar için bulunduğu ülkenin yargı yetkisi altında olduğu gerekçesiyle yaptırım uygulayamadığını, lisans veren kuruluş ve devlete ihlali ihbar edebildiğini söyleyen Özdoğan, “6112 Sayılı Kanun, yönetmelikler, Avrupa Sınır Ötesi Sözleşmesi ve Avrupa Görsel İşitsel Medya Hizmetleri direktiflerine göre böyle yapması gerekmekteydi” diye konuştu.

'BU İMZA ATTIĞIM SÖZLEŞMEYİ TANIMIYORUM DEMEKTİR'

Davanın devam ettiği sürede, 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yurt dışından yayın yapan kuruluşlarla ilgili düzenleme yayınlandı. Düzenlemeyle yurt dışından yayın lisansı bulunan yayın kuruluşlarının Türkçe dilinde Türkiye’ye yönelik yayın yapması veya Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer verilmesi halinde Türk yargı yetkisi altında olduğu belirtildi. Bu düzenlemeyle yurt dışından yayın yapan kuruluşların RTÜK’ten lisans alması gerektiği şartının ortaya çıktığını söyleyen Özdoğan, şöyle devam etti:

“Bu, 1993’den beri imza atmış olduğum Avrupa Sınır Ötesi Sözleşme Hükümlerini ve 6112 sayılı kanun hükümlerini uygulamıyorum demektir. Hâlihazırda Türkiye'den yayın lisansı olanlarda sözleşme hükümleri gereği yurt dışındaki yayın ağlarını kullanabilmektedir. Hiçbir ülkede, sen niye RTÜK’ten lisans aldın da bizden almadın, denmemektedir.”

MAHKEMENİN EN GEÇ 6 AY İÇİNDE KARAR VERMESİ BEKLENİYOR

Türksat üzerinden yayın yapan yabancı kanallar için de aynı riskin söz konusu olduğunu söyleyen Nuray Özdoğan, “Devletler hukukundaki karşılıklılık ilkesine de aykırı bir tablo söz konusu. RTÜK ve siyasi irade, Yol TV’nin yurt dışındaki Alevi toplumu ve tüm Türkiyelilere sunduğu sosyal, kültürel, eğitici ve asimilasyonu önleyici rolünü de göz ardı etmektedir” yorumunu yaptı.

Yargı kararı hariç yayınların durdurulması kararı verilemeyeceğini söyleyen Özdoğan bugünkü duruşmaya dair ise, “İfade özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı, bilgilenme hakkı ağır ihlale uğramıştır. Yargıdan eşitlikçi, ayrımcı olmayan bir tutum izleyerek hukuka uygun karar vermesi talep edilmiştir” dedi.

Mahkemenin, televizyon hakkında en erken 1 ay, en geç 6 ay içinde yazılı olarak karar vermesi bekleniyor. (DUVAR)