Mahkeme'den Beşparmak Dağları kararı: Kuvarsit ocağına izin yok

Beşparmak (Latmos) Dağı'nda yapılması planlanan "kuvarsit ocağı kapasite artışı ve kırma tesisi" projesi ile ilgili bölge halkının açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararı değerlendiren AYÇEM Sözcüsü Dr. Metin Aydın, kararın çevre mücadelesi açısından iyi bir karar olduğunu ancak mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Abone ol

İZMİR - 8 bin yıllık tarihi geçmişi olan ve Aydın'ın Söke ilçesinde bulunan Karacahayıt Mahallesi'ndeki Beşparmak (Latmos) Dağları’nda yapılması planlanan "kuvarsit ocağı kapasite artışı ve kırma tesisi" projesi nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşların Aydın 2'inci İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonuçlandı. Yürütmeyi durdurma istemiyle açılan davada mahkeme, Kale ve Polat Maden şirketleri tarafından yapılmak istenen proje sahasının 3 kilometre mesafe sınırları dahilinde yabani ve aşılı zeytin ağaçlarının bulunduğunu beliretek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

'HUKUKA UYGUN DEĞİL'

Kararında, Karacahayıt ve Sayrakçı mahallelerini de kapsayan bölgeleri etkileyecek olan 8 ÇED poligonu proje sahası içerisinde ve gerekse bu sahayı çevreleyen 3 kilometre mesafe sınırları dahilinde kalan alanda yabani ve aşılı zeytin ağaçlarının bulunduğunu belirten mahkeme, buradaki zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde patlatmalı açık işletme yöntemi uygulanan madencilik faaliyetinde bulunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu vurguladı. Maden ocağının 3573 sayılı kanun uyarınca zeytinlik sahalara 3 kilometreden daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olduğunun anlaşıldığı ifade edilen kararda,projede bu açıdan hukuka uyarlık bulunmadığını belirtildi.

MAHKEME İTİRAZ YOLUNU KAPATTI

Aydın Çevre Mücadelesi (AYÇEM) Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Latmos dağlarının tarihi ve ekolojik önemine dikkat çekerek mahkemenin kararını değerlendirdi. Aydın, "Beşparmak dağlarının binlerce yıla dayanan bir geçmişi var. Başlı başına bir doğa harikası ve kültür mirası ve pek çok medeniyete beşiklik etmiş bir yer. Hala tarihi eserlerin olduğu bir coğrafyaya sahip. Ne yazık ki burda Söke'den Muğla'ya kadar uzanan bölgede pek çok maden ocakları var. Sayıları da giderek artıyor. Pek çok dava açılmasına itiraz edilmesine rağmen malesef ülkemiz talan edildiği gibi Latmos Dağları da talan ediliyor. En son maden ocakları sahalarını büyütme amaçlı yeni bir maden sahası açma amaçlı bir başvuru yapmıştı. Valilik ÇED gerekli değildir kararı vermişti. Ona istinaden oradaki köylü vatandaşlarımız itirazda bulunarak dava açtılar. Mahkeme tarafından açıklanan kararda ÇED iptal edildi ve itiraz yolu da kapatıldı. Bu önemli tekrar bir üst makama itiraz ederek dava açamayacak" şeklinde konuştu.

'MİLLİ PARK OLMALI'

Kararın çevre mücadelesi açısından iyi bir sonuç olduğunu ancak bölgede mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Aydın, "İyi bir sonuç ancak bu bizi sevindirmemeli. Çünkü geçmişte de gördük. Maden ocakları ruhsatları üzerinden tekrar sahalarını büyütme şeklinde bir çabaları var. Bir ruhsat alıyorlar onu geliştiriyoruz diyerek sahayı genişletmeye çalışıyorlar. Bunlar da denetimden uzak şekilde girişimler olduğu için faaliyetlerini yürütüyorlar. Burada önemli olan halkın hakkını aramayı bilmesidir. Sürekli bir yıldırma baskı söz konusuydu insanlar hakkını aramaktan korkuyordu. Aydın'daki talanlar o kadar üst noktaya çıktı ki artık vatandaşlar bunlara karşı hakkını aramayı öğrendi" dedi.

Ayrıca Beşparmak dağlarının milli park ilan edilmesini talep ettiklerini de belirten Aydın, son olarak şunları söyledi; "Milli Park ilan edilmesi şeklinde bir çaba da var. Çeşitli müracatlar var. Maden sahası değil Latmos'un milli park olması gerektiğini söylüyoruz. UNESCO koruma alanı ilan edilmesi dünya mirası olması taleplerimiz var. Bunlar bir an önce uygulamaya geçilmelidir"