Mahkemenin imam hatibe dönüşmeyi iptal kararı uygulanmıyor

Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürmesi geçen yıl kasım ayında bir kez daha iptal edildi ancak mahkeme kararı uygulanmadı. Veliler ve mahalleliler şikayetçi. Velilerden Ferrah Çobanoğlu, "Okul şu an boş çünkü kimse çocuğunu imam hatipte okutmak istemiyor" diye konuştu.

Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürme işlemi mahkemece iptal edilmesine rağmen ortaokul halen açılmadı. Hukuk mücadelesinin kazanılmasına karşın ortaokula öğrenci alınmaması veliler ve Konaklar Mahallesi sakinleri tarafından her gün protesto ediliyor. Avukat Arzu Becerik, “2016'da okulları imam hatiplere dönüştürme süreçleri başladığında Beşiktaş'ı bir pilot bölge olarak değerlendirdiler. Başka yerde ufak tefek oldu ama CHP'nin oyları yüksek olduğundan dolayı 'Beşiktaş'ta yaparsak her yerde yaparız' diye bir mesajdı aslında” dedi.

'KİMSE İMAM HATİP OKULLARINDA ÇOCUKLARINI OKUTMAK İSTEMİYOR'

Ferrah Diba Çobanoğlu mahalleliler ile birlikte okulun eski haline dönüşmesi için itiraz eden velilerden. Veliler ve mahalleliler İsmail Tarman Ortaokulu'nu mahkemeye taşıdı. Mahkeme okulun tekrar eski haline dönmesi yönünde karar verdi ancak karar uygulanmadı. Çobanoğlu, "Okul şu an boş çünkü kimse imam hatip okullarında çocuklarını okutmak istemiyor. Benim kızım şu an Nimettullah Mahruki okulunda okuyor. Sınıf mevcudu 50'ye yaklaşmış durumda. İsmail Toraman okulunda bazı sınıflarda ise 15 kişi var. Gitmediğimiz kapı kalmadı. Daha önce mahkemenin verdiği karar uygulansın diye her gün okulun önünde bir saat eylem yapıyorduk. Nimetullah Mahruki okulu askeriyede olduğu için girişlerde çok sıkıntı yaşıyoruz. Sürekli 'kimlik verin kimlik alın kart çıkarın' gibi sorunlar yaşıyoruz" diye konuştu.

'KARARI UYGULAYACAĞIZ DİYEN MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI'

Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Arzu Becerik de "İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararı iptal ettikten sonra biz mahkemenin verdiği kararın uygulanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve bakanlığa kadar gittik. Bize kendilerine talimat gelmesi gerektiğini söylediler" dedi. Becerik şöyle konuştu: "Hukuk Müşavirliği ile görüştüğümüzde, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararını uygulanması yönünde talimat vereceklerini söylediler ancak ertesi gün hukuk müşaviri görevden alındı. Burada tanımadıkları hukukla bizi zorladıklarını görüyoruz bir yılgınlık olsun diye. 'Ne yaparsanız yapın burada istediğinizi elde edemezsiniz' diye bir mesaj veriyorlar. Bununla ilgili bir suç duyurusunda da bulunduk. Müdür hakkında yargılanma izni çıktı. İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında da suç duyurusunda bulunduk ama dava açma izni verilmedi. İktidara yakın durarak kendilerinin korunacağını düşünenler korunmuyor, bunun bilinmesi gerekiyor. Biraz üstüne gittiğimizde harcanabiliyorlar. Çünkü haklı bir ittifak değil. En küçük halkadan harcamaya başladılar."

MAHALLELİ İLE VELİLER DAYANIŞMA İÇERİSİNDE

Okul için verilen dayanışmanın veliler ve mahalle sakinleri olarak devam edeceğini belirten Becerik, şöyle devam etti: "Birçok yerde veliler tek başlarına mücadele ediyor ama burada mahalle sakinleri ile birlikte dava açarak ve dilekçeler vererek devam ediyor. Çünkü idare mahkemesinde dava açabilmek için menfaatinizin olması ve bir zarar görmeniz gerekiyor. Burada mahalleli ile ilgili verilen kararda mahallelilerin de taraf olabileceğine hükmedilmiş oldu ki bu çok önemli. Yani her kez mahallelerinde böyle bir okul dönüşümü konusunda çocuğu öğrenci olmasa bile mahallesindeki dönüşüme karşı talep hakkını mahkeme kanalıyla da kazanmış oldu. Bu dayanışmayı çok önemsiyoruz."