'Mahkûmlar sessiz sedasız ölüyor'

Açlık grevindeki tutukluların sağlık durumu artık hayati aşamada. Bazı mahpuslar yakınlarına, “Durumumuz ağır, artık görüşe gelmeyin” diyor. Aileler de tutuklulara destek vermek için dışarıda açlık grevine başladı.

Abone ol

Oğulcan Bakiler

İZMİR - 9 cezaevinde süresiz dönüşümsüz, diğer cezaevlerinde ise dönüşümlü olarak başlatılan açlık grevleri sürüyor. İzmir’de HDP’nin düzenlediği 'Hayır' mitingine katılan tutuklu yakınları, mahpusların sağlık durumlarının kritik aşamada olduğunu belirterek, herkese duyarlılık çağrısında bulundu.

İzmir Şakran Cezaevi'ndeki süresiz dönüşümsüz açlık grevi 58'inci gününe girdi. Tutuklu Özkan Yaşar’ın annesi Hazal Yaşar, “Oğlum o kadar erimiş ki dişlerinden tanıdım. İçeride gardiyanlar tarafından hakarete uğradıklarını söylüyor. Bütün aile mahvolduk” dedi. Yaşar, oğluna destek vermek için kendisinin de açlık grevine başladığını söyledi.

15 KİLO KAYBETMİŞ

Aynı cezaevinde tutuklu olan 19 yaşındaki Özgür Güçlü’nün annesi Naciye Güçlü de 7 gündür açlık grevine devam ediyor: “Görüş süreleri kısaltılarak içerideki yakınlarımızla görüşmemiz engelleniyor. 10 gün önce gördüm oğlumu, 15 kilo kaybetmiş. Mektuplarını, fotoğraflarını, özel eşyalarını almışlar ellerinden. Ayrıca bunları bize görüşte anlattıkları için içeride ceza verilmiş.”

ANNE FELÇ GEÇİRDİ

Şakran Cezaevi’ndeki tutuklu Zana Yatkın ve Kırıklar Cezaevi'nde tutuklu Serdar Taşkın’ın teyzesi Nispet Üzri de, hücre cezaları yüzünden yakınlarıyla görüşmelerinin engellendiği belirtip, ekliyor: “Acı çektikleri için duvara vurmaktan elleri yara bere içindeydi. Aileler olarak biz nefes alamıyoruz, Zana’nın annesi oğlunun durumundan dolayı felç geçirdi. Adalet Bakanı’na sesleniyorum; Sizin de aileniz, çocuklarınız var. Çocuklarımız sessiz sedasız ölüyor, kimse ses çıkarmıyor. Vicdanınız yok mu?”

Açlık grevi 56'ncı gününde: Açlık grevleri neden başladı?

57'nci gününe giren açlık grevlerindeki tutukluların sağlık durumlarının kritik aşamaya geldiğini ifade eden Üzri, şu bilgileri verdi: “Cumartesi günü Zana’yla telefonda görüştüm. 'Artık görüşe gelmeyin, durumumuz ağır, görüşe çıkamayız. Doktorlar hiç uğramadı, sadece hemşireler geliyor yanımıza. Bazı arkadaşlarımıza B vitamini verildi, hepimize değil' dedi”.

Zana, tutuklulara görüşlerden sonra ceza verildiğini de ifade etti.