Maik'in unutulmaz yazı

Sinemanın önemli yönetmenlerinden Fatih Akın'ın "Elveda Berlin" filmi, çocukluktan ergenliğe geçişin muhteşem yolculuğu. Genç Maik, ilk göründüğü anda perdenin unutulmazlarına karışıyor.

Abone ol

Ali Erden

Maik Klingenberg, 14 yaşında çocukluktan ergenliğe geçişin sancılarını yaşayan, içine kapalı ve de utangaç bir çocuk. Film, gecenin içinde otobandaki bir kazanın üstüne açılıyor. Fonda da sert perküsyonlar (vurmalı çalgılar) duyuluyor. Bu müzik Maik'in içindekileri dışarı atıyor sanki. Devrilen kamyondan çıkan domuzlar otobanda özgürlüğün tadını çıkartırken, Maik de iç sesiyle macerasını anlatmaya başlıyor. Sinemada içine kapanık karakterler çoğunlukla iç sesleriyle iletişim kuruyorlar. Terrence Malick, Wong Kar Wai, Andrey Tarkovski gibi büyük yönetmenlerin filmlerinde fark ediliyor bu. Alman sinemasının içinden çıkan yaratıcı yönetmenlerden Fatih Akın, sinema adına daima heyecan verdi. Özellikle 2004'teki "Gegen die Wand-Duvara

Karşı" ve 2007'deki "Auf der Anderen Seite-Yaşamın Kıyısında" unutulmaz filmleri. Büyüleyici liman şehri Hamburg'da 1973'te doğan yönetmen Akın, Trabzonluydu. Mizah yüklü 2016 yapımı "Tschick-Elveda Berlin", Alman yazar Wolfgang Herrndorf'un 2010'da yayımlanmış romanından uyarlanmış.

UNUTULMAZ DOSTLUK

Maik, sınıfta güzel Tatjana'ya âşık. Kızın bundan haberi bile yok. Maik, hikâyede Tatjana'nın önemsiz olduğunu söylese de kalbinin en derinliğinde ama. Sınıfta göçmenler de var. Öğretmenleri Wagenbach öğrencilerine karşı şefkatli biri. Sınıfta ailesiyle ilgili sorunları okuyan Maik psikopata çıkıyor. Maik'in anne ve babası ayrı yaşıyorlar. Anne bunalıma girmiş ve sürekli içiyor. Babaysa genç ve güzel bir kadınla yeni bir maceraya girmiş. Maik, mimar babasıyla da kalıyor arada. Sınıfa, Rus steplerinden gelmiş göçmen Andrej Tschichtschow, kısa adıyla Tschick geliyor. O da 14 yaşında ve sürekli sarhoş. Bu iki ergen yaz tatilinde sıkı birer dost oluyorlar ve unutulmaz bir macera yaşıyorlar beraberce. Tschick, Rus arabası Lada'nın tutkunu. Çalmadığı, sadece ödünç aldığı açık mavi Lada'yla Maik'i de yanına alıp Leipzig'in kırsalına doğru yol alıyorlar. Tschick, birçok göçmen gibi geleceksiz miydi? Bu iki maceracı gencin yollarına Çek göçmen Isa da çıkıyor. Çöplükte yaşayan genç kızın tek düşü ülkesine gidebilmek. Maik, hayatında ilk defa bir kızı çıplak görüyor Isa'yla. Hatta ilk öpücüğünü de ondan alıyor.

Gölde kalaslardan yapılmış köprüden geçerken Tschick yaralanınca arabayı sürmek Maik'e kalıyor. Gecenin çöktüğü puslu yolda domuz taşıyan kamyoncu çocuklarla eğlenirken kaza oluyor. Tschick siren seslerini duyunca ıslahevine gitme korkusuyla bilinmeyen geleceğine doğru yürüyor Maik'in sevdiği montuyla beraber. Tschick, arada ödünç aldığı Lada arabalarla Maik'e selâm da yolluyor arada. Geride bıraktı Maik, okula daha cesur dönüyor içindeki maceracı erkeği çıkartarak. Tatjana da bunu fark ediyor gecikmeden. Ailesi de yeni kararlar veriyor bu sonbaharda Maik'in. Baba güzel sevgilisiyle giderken, anne-oğul da yeni hayatlarına başlayacak bekli.

Yönetmen Fatih Akın genç oyuncuları Tristan Göbel (Maik, sağda) ve Anand Batbileg'le (Tschick) birlikte.

PSİKEDELİK RUH

Yönetmen Akın'ın görsel dünyası zengin. Bu, Alman sinemasının onlarca yıllık estetik birikiminden geliyor. "Steadicam" ve "drone"lu çekimler çok çarpıcıydı. Yönetmen, tıpkı müzik gibi kamerayla da Maik'in içindekileri dışarı çıkartabiliyor. Müzikler, filmin ruhu gibi "psikedelik" (psychedelic) bir ruh taşıyor. Duyguların kamçılanması gibi. Ruhtaki dinginliğin ardından gelen patlamalar vb duygular, Maik'in içinden dışarıya çıkıyor adeta. Filmin anlatımı da tıpkı böyle. Filmde Fransız piyanist Richard Clayderman'ın dingin tınıları da duyuluyor. Filmin içinde dolaşırken unutulmaz anlar da yaşayabilirsiniz. Rüzgâr tribünlerinin olduğu mekânda geçen tüm anlar etkileyiciydi. Köyde aileyle yaşanan anlar da. Başka anlar da keşfedebilirsiniz. İlk göründüğü anda insanı kendine bağlayan küçük Maik sinemadan bir armağan gibi geliyor. Filmdeki tüm genç oyunculara da merhaba denmeli.

ADI: Elveda Berlin (Tschick)

YÖNETMEN: Fatih Akın

ROMAN: Wolfgang Herrndorf

SENARYO: Hark Bohm-Lars Hubrich

MÜZİK: Vince Pope

KURGU: Andrew Bird

GÖRÜNTÜ: Rainer Kalusmann

OYUNCULAR: Tristan Göbel (Maik), Anand Batbileg (Tschick),Nicole Mercedes Müller (Isa), Aniya Wendel (Tatjana), Anja Schneider (Anne), Uwe Bohm (Baba), Udo Samel (Wagenbach), Claudia Gaisler-Bading (Bayan Friedemanns)

YAPIM: StudioCanal (2016)