Makbule Özer: Dilimiz ve kimliğimiz yüzünden tutuklandık

İki gün önce cezaevinden tahliye edilen Makbule Özer, "Hasta tutukluların tedavileri yeteri kadar sağlanmıyor ve yemekler de yenilmiyor, sağlıklı koşullar yok” dedi.

Abone ol

DUVAR - Hastalığı gerekçesiyle tahliyesi talep edilen Makbule Özer, 7 Eylül'de cezası bir yıl ertelenerek tahliye edildi. Cezaevinden çıkan Özer, “Sürekli hasta olmamdan kaynaklı durumum çok kötüydü. Cezaevinde tek başıma ihtiyaçlarımı karşılayamıyordum" diye konuştu.

80 yaşındaki Makbule Özer ve eşi 89 yaşındaki Hadi Özer, 24 Temmuz 2018 tarihinde Van'ın Edremit ilçesindeki evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Özer çifti, 'örgüte yardım etmek' suçundan 2 yıl 6’şar ay hapis cezası almıştı. Makbule Özer, 9 Mayıs'ta cezaevine konulmuştu.

'HASTA TUTUKLULARIN TEDAVİSİ YETERİ KADAR SAĞLANMIYOR'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Makbule Özer, cezaevinde sıkıntılar yaşadığını ve sürekli hasta olduğunu söyledi. Özer, tek başına kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek “Koğuştaki kadınlar benim banyomu, yemeklerimi yapıp veriyorlardı. Sadece ben değil, benim gibi çok sayıda hasta tutuklu vardı. Hasta tutukluların tedavileri yeteri kadar sağlanmıyor ve yemekler de yenilmiyor, sağlıklı koşullar yok” dedi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildiği zaman iki gün boyunca tek başına bir odada kaldığını belirten Özer, “ATK'de gittiğimde Kürtçe konuştum. Orada iki gün kaldım. Bir gün hastaneye götürülüp tenkitlerim yapıldı. Diğer gün ise heyet karşısına çıkarıldım. Orada tercüman yoktu ama heyette olan sadece bir doktor yardımcı olup Kürtçe konuştu. Diğer doktorlar Türkçe konuşuyorlardı” diye konuştu. Özer, “Bu yapılanlar zülümdür. Bizim tutuklanmamız dilimiz ve kimliğimizden kaynaklı bir durumdur” ifadelerini kullandı. 

'TEMENNİM HADİ'NİN DE SERBEST BIRAKILMASI'

Kaldığı koğuşta iki yaşında Baran adlı bir çocuğun da olduğunu belirten Özer, çocuğun sürekli ağladığını ve psikolojinin bozulacak hale geldiği dile getirdi. Özer, “Cezaevinde dışarıya hiçbir özlem duymuyordum. Çünkü sürekli hastaydım. Halen hastayım. Ben çıktığımda koğuş arkadaşlarım çok üzüldüler, koğuştaki küçük çocuk bana sarıldı. Ağlayarak ‘nene gitme’ diyordu. Onun ağlaması beni de ağlattı. Bu gece sürekli onu düşündüm ve sabaha kadar uyuyamadım” şeklinde konuştu.  
 
Eşi Hadi Özer ile haksız yere tutuklandığını ifade eden Özer, “Benim temennim Hadi'nin de serbest bırakılması. Çünkü o da hasta ve yaşlı. Umarım tüm hasta tutuklular serbest bırakılır. Çünkü hasta tutuklular çok zor koşullarda yeteri kadar tedavileri yapılıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)