Malatya Çevre Platformu’ndan Yücel: Kömür değil, altın aranıyor

Malatya Çevre Platformu’ndan Yücel, Arguvan’da Maden Teknik Araştırma Kurumu tarafından yapılan sondaj çalışmalarının kömür aramaya yönelik değil, altın aramaya yönelik olduğunu öne sürdü.

Abone ol

MALATYA – Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Şotik Köyü’nde MTA tarafından geçtiğimiz yılın ağustos ayında kömür madenciliğine yönelik sondaj çalışması başladı. Köylülerin tepkisiyle duran çalışmalar, tam kapanma sürecinde yeniden başladı.

Malatya Çevre Platformu sözcüsü Halit Seyfi Yücel’e göre yapılan sondaj çalışması kömür madeni değil, altın madeni için. “Bu bir çevre katliamıdır, bunun adı vahşi madenciliktir” diyen Yücel, kandırıldıklarını savunuyor.

Arguvan'da yapılacağı iddia edilen sondaj çalışmalarının haritası

JANDARMA EŞLİĞİNDE SONDAJ ÇALIŞMASI

“Aşağıkonak sulama barajı yanı başında sondaj çalışmaları başlar başlamaz itiraz ettik ve çalışmaların durdurulmasını istedik. Çünkü Arguvan, maden aramak için verimli bir altyapıya sahip değil. Arguvan’ın arazisi, bir tarım arazisi ve buradaki köylüler geçimini tarımdan kazanıyor. Topraklarımızı daha verimli bir hale getirmek için kurulan barajın yanına maden arama tesisi kurulması çevreye, tarıma ve Arguvan’a zarar veriyor” diye konuşan Yücel, Malatya Çevre Platformu’nun bu çalışmayı durdurmak için kurulduğunu anlattı. Çalışmaların hiçbir açıklama yapılmadan başladığına dikkat çeken Yücel, yaşanan süreci şöyle özetliyor: “MTA adına taşeron firma tarafından yürütülen çalışmalara köylülerle birlikte engel olmak istedik. Ancak önce jandarma tarafından köylülere ceza kesildi, sonra sondaj çalışmaları jandarma eşliğinde yapılmaya başlandı. Tepkilerin büyümesi üzerine şirket, sondaj çalışmalarına ara verdi.  Ancak pandemi yasaklarını fırsat bilen şirket, tam kapanma sürecinde çalışmalara kaldığı yerden devam ediyor.”

‘KÖMÜR MADENİNDE HAVUZUN NE İŞİ VAR?’

Kömür madeni olarak bilinen çalışmaların raporlarını incelediklerini de belirten Yücel, “İlk etapta kömür madeni arama çalışması denildi. Daha sonra çeşitli madenlerin araması ve yeraltı durum tespiti denildi. Bizim araştırmalarımıza göre, burada dördüncü grup değerli metalik madenler aranıyor. Şotik köyü Kurugöl mezrası için bir ay önce yayınlanan ÇED raporunda ise açık kömür ve patlamalı kömür madenciliğinin yapılacağı ifade ediliyor. Fakat aynı raporun içinde yer alan çizimde havuz projesi de var. Kömür madeninde havuzun ne işi var?” diye sordu. Yücel, kömür arama çalışması olarak gösterilen çalışmaların aslında altın arama çalışması olduğunu söyleyerek “Vatandaşı uyutuyorlar” diye tepki gösterdi. Yapılanı köylüye, tarıma ihanet olarak nitelendiren Yücel, ayrıca baraj sahası dahil olmak üzere Arguvan ilçesinde yaklaşık 200 sondaj yapılacağını ve bu çalışmaların ne şekilde gerçekleştirileceğine dair ilçe sakinlerine bilgi verilmediğini de iddia etti. (DUVAR)