Malatya için deprem uyarısı: ‘6-7 şiddetinde olabilir’

6 Şubat depremleriyle ilgili 3 ay önceden uyaran Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özgür, şimdi de Ovacık hattına dikkat çekti. Özgür, yakında 6-7 şiddetinde deprem olabileceğini söyledi.

Abone ol

Didem Barut

MALATYA - Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, yakın zamanda Malatya’da 6-7 şiddetinde bir deprem beklendiğini belirtti. Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini söyledi.

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN 3 AY ÖNCE UYARDI

Özgür, 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısında Malatya’nın büyük bir deprem yaşayacağını ve yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarmıştı. Özgür, konuşmasında şunları ifade etmişti: “Çelikhan Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Olası bir depremde de Malatya’nın birçok yeri yerle bir olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli Caddesi’nde hep bitişik nizamlı yapılar var. Yeni ya da eski bina fark etmiyor. Bir an önce bunlara çözüm bulunup, kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor.”

‘OVACIK FAY HATTI SİNYAL VERİYOR’

Özgür’ün bu açıklamasının üzerinden tam 3 ay geçtikten sonra Maraş merkezli 2 büyük deprem meydana gelmiş ve Malatya’da binlerce bina yıkılmıştı. Özgür, fay hattı haritasını yeniden incelediklerini belirterek Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan ve Arapgir ilçelerinin tehlike altında olduğunu söyledi. Özgür, “Yerel yönetimleri uyarıyoruz ama kimse dikkate almıyor. Mahalle mahalle uyarmıştım ben zamanında ve dediğim gibi oldu. Aylardır Malatya’da artçı depremler, 4 şiddetinin altına düşmedi. Bu da bize farklı sinyaller veriyor. Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı. Doğanşehir’den başlayıp Ovacık’a kadar uzanan bir hattan bahsediyorum. Bu fay aktif görünüyor ve son zamanlarda hareketli. Aynı hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor. Beklediğimiz depremin şiddeti, 6-7 şiddetinde. Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Hekimhan, Arapgir, Kemaliye ağır yıkım alır. Kimseyi korkutmak istemiyorum ancak böyle bir gerçek var ve yetkililerin önlem alması gerekli. Malatya merkez dahil olmak üzere eski binalar acilen yıkılmalı. Çünkü beklediğim depremin çokta uzakta olmadığını tahmin ediyorum” dedi.

‘YENİ BİR FELAKETİN BİLANÇOSU DAHA AĞIR OLUR’

Yaşanan depremler nedeniyle Malatya’daki binaların yorgun olduğunu ve çevre illerde bile yaşanacak depremin şehir merkezinde yıkıma neden olacağının altını çizen Özgür, şunları söyledi: “Malatya’da ağır ve orta hasarlı olan, yıkılmayı beklenen yirmi bin bina var. Ayrıca yüzlerce insan konteynerde yaşamaya devam ediyor ancak mecburiyetten evlerine girenler oldu. Malatya’da eski binalar başta olmak üzere hepsi yorgun. Özellikle güçlendirme yapılan binalarda oturan vatandaşları uyarmak istiyorum. Evlerinin sağlamlığından emin olsunlar. Güçlendirme işi riskli bir iş. Herkes yapamaz. Tabi vatandaştan çok yerel yönetimi tekrar uyarıyorum. Yaşanacak yeni bir felaketin bilançosu daha ağır olur. Altından kalkamayız. Maalesef ağır hasarlı binalar az hasarlıya çevrildi. Tekrar uyarıyorum önlem alınsın. Hazırlıklar yapılsın. Korkmak çözüm değil. Hazırlıklı olmak önemli çünkü zamanı belli değil ama yakın.”