Malatya Mimarlar Odası: Sivrice depremi sonrası uyardık

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanı Yunus Emre Fidanel, 24 Ocak Sivrice depremi sonrası kentsel dönüşüme dair acil eylem planı hazırladıklarını ancak bu planın dikkate alınmadığını açıkladı.

Abone ol

Didem Barut 

MALATYA- Maraş merkezli depremler sonucu binlerce bina yıkıldı ve on binlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. AFAD merkezli verilere göre Malatya'da 6 Şubat depremlerinden sonra 3 bin 103 yıkık, 494 acil yıkılacak, 18 bin 29 ağır hasarlı, 2 bin 29 orta hasarlı, 22 bin 885 az hasarlı bina olduğu tespit edildi.
Mimarlar Odası Malatya Şubesi Başkanı Yunus Emre Fidanel yaptıkları uyarılara rağmen yerel yöneticiler tarafından hiçbir adım atılmadığını, "Şehir planlaması ve imar planı hazırlığı yapılırken meslek odalarının görüş ve önerilerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış bulunmaktayız" sözleriyle dile getirdi.

'YEREL YÖNETİMLER BİLİMDEN UZAK KARARLAR VERİYOR'

24 Ocak Elazığ Sivrice depremi sonrasında Mimarlar Odası olarak kentsel dönüşüme dair acil eylem planı hazırladıklarını ancak bu planı Malatya'daki yerel yöneticilerin dikkate almadığını belirten Yunus Emre Fidanel, "Çıkarılan imar affı, yerel yönetimlerin bilimden uzak aldığı kararlar ve yumuşak zeminli tarım alanlarının yüksek katlı imara açılması depremde almış olduğumuz yarayı derinleştirmiştir. Sivrice depreminden hemen sonra Mimarlar Odası olarak kentsel dönüşüme dair birçok öneri ve acil eylem planları açıklayarak imar reformunun önemini bildirdik. Yeni yapılacak olan kalıcı konutların yerleri belirlenirken sert zemin olması ve düşük katlı olması elzemdir. Bu bağlamda Beydağı etekleri, batı aksında bulunan İkizce Mahallesi ve Şoför Okulu bölgesi sert zemindir, tercih edilebilir. Tarım alanlarından kesinlikle uzak durulmalıdır" dedi.

'PROJE KONTROL YETKİSİ YENİDEN VERİLMELİ' 

Fidanel sözlerini şöyle sürdürdü: "Uygulamada kontrol yapılırken şantiye şefliği hizmetinin daha titiz yapılması, şantiye şefinin kağıt üzerinde kalmayıp aktif olarak görevlendirilmesi, 2013 yılında çıkarılan yasa ile meslek odalarının elinden alınan proje kontrol yetkisinin yeniden verilmesi acil ve mecburidir. Bu acıyı bir daha yaşamamak adına öneri ve tespitlerimizin dikkate alınması, bilimin ışığında planlamalar yapılması mecburidir."