Malatya’da depremin 5. günü: Hasarlı binalarda geceleniyor

Malatya’da depremin beşinci gününde ücretsiz ilaç dağıtımı başladı. Soğuk havaya dayanamayanlar, hasarlı evlerine girip ısınmaya çalışıyor.

Abone ol

Didem Barut

MALATYA – Malatya’da beşinci günde de bir şey değişmedi, değişen tek şey bu gece de artan ölü sayısı oldu. Enkaz altından neredeyse canlı kimse çıkartılmadı.

Enkazdan sağ çıkanlar için hayat devam ediyor. Yakını olan ve araç bulabilenler gitti. Dolayısıyla Malatya neredeyse boşaldı. Hava koşulları çok kötü, –5 derece kuru bir ayaz ve vücudu yakan bir soğuk var… Buna rağmen enkaz başında bekleyenler mevcut.

Malatya’da ücretsiz ilaç dağıtımı başladı. Türk Eczacılar Birliği tarafından yapılan açıklamada 10 ilde ilaç dağıtımına başlanacağı söylenmişti. Bu kapsamda Malatya’da dağıtımlar başladı.

‘HIRSIZLIKLAR BAŞLADI’

Maalesef kötü koşullar nedeniyle deprem sonrasında Malatya’da hırsızlık vakaları başladı. Evlerini terk eden kişilerin evlerine girip eşyalar alınıyor.

Malatya merkezde Kuyumcular Çarşısı vardı. Depremde orası yıkılmadı ama ağır hasar aldı. Buraya girilmesine izin verilmiyor.  hırsızlık vakalarından korumak için binanın çevresinde özel harekat polisleri bekliyor.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin ilk anından itibaren Malatya’daydı. Ekibi ile birlikte partiden ve diğer partili belediyelerden gelen yardımları dağıtmak için çalıştı. Depremin üçüncü günü itibariyle ailesine ait işyerini açtı. Burada yemek yapılıyor ve insanlara dağıtılıyor. Depremden kurtulanlar için burada sıcak yemek verilmesi ve kapalı bir alanın olması olumlu bir gelişme.

‘SOĞUĞA DAYANAMAYANLAR HASARLI EVLERİNE GİRİYOR’

Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri bazı enkazlarda çalışmaya devam ediyor. İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, bizzat her enkazında başında yer almaya çalıştı. 5 gündür Katipoğlu başta olmak üzere itfaiye ekipleri ve enkazlarda çalışanların gözlerine uyku girmedi. Evet, enkaz çalışması az ama olan yerde de böyle bir mücadele söz konusu.

Ayrıca Malatya’da hasar alan binalarda incelemeler başladı. Konuyla ilgili uzmanlar tek tek bunları gezerek notlarını alıyor. Bazı binaların güçlendirme ile kurtarılıp kurtarılamayacağına bakılıyor. Özellikle yeni yerleşim yerlerinden olan Bostanbaşı’nda yapılan incelemelerde hemen hemen bütün binaların ağır hasarlı olduğu görüldü.

Hasarlı  olsa da evlerine girenler oldu. Zira hava çok soğuk, bu soğuğa dayanamayanlar tüm uyarılara rağmen hasarlı evlerinde dün geceyi geçirdi. Normalde Malatya, karanlığa gömülmüştü ama dün gece bazı dairelerden ışık yükseldi.