Malatya’da sit alanı ilan edilen bölge maden sahası olmaktan kurtuldu

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde bulunan tarihi sunak Kelhalil köyünde yaşayan Vahap Karakılıç’ın başvurusu üzerine sit alanı ilan edildi. Bu gelişmeyle alanda maden kurulmasının önüne geçildi.

Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Güroba köyündeki mera vasfına sahip alanın bir bölümünde bulunan kültür varlıklarını “Kömearmut Kaya Mekanları” olarak tescil etti.

Koruma başvurusunda bulunan Vahap Karakılıç, “Tabiatı, doğayı, ekolojiyi hedef alan bir madenciliğe karşıyız” dedi.

SİT İLANI EDİLEN BÖLGEDE MADEN SAHASI AÇILMAYACAK

Kurul, Güroba köyüne sınır olan Kelhalil köyünde yaşayan Vahap Karakılıç’ın başvurusu üzerine Kömearmut Kaya Mekanları’nı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti ve koruma altına aldı.

22 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararda yer alan bilgilere göre, sit alanı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün ihalelik sahası çakışıyor ve ruhsat sahasının bir bölümü sit alanında kalıyor. Bu nedenle 1.derece arkeolojik sit alanlarına ilişkin “Taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine” karar verildi.

Vahap Karakılıç

‘ROMA DÖNEMİNDEN KALMA SUNAK’

Konuyla ilgili başvuru sahibi olan Vahap Karakılıç, bahse konu alanın Kelhalil ile Güroba köyleri sınırında bulunduğunu, bölgede madencilik yapılacağına dair duyumlar alması üzerine Aralık 2021’de Kültür Bakanlığı’na başvuru yaptığını söyledi. Karakılıç şöyle konuştu: “Burada anıt mezar gibi bir yapı var, sunak tarzı. Orada madencilik yapılacağı duyumunu almıştık. En azından tarihi kültürel varlıkları koruyalım diyerek başvuru yaptım. Geri dönüş yapıp konuyu incelediklerini söylediler. Bölgeye ait bir kültürel varlık en azından tescillendi.”

Karakılıç, tarihi yapı hakkında bilgi vererek “Burası Roma döneminden kalan bir sunak alanı. Mezarlık Nekropolis'in sunağı. Kayaya oyulmuş, iki metre yüksekliğinde, bir buçuk metre genişliğinde, dikdörtgen bir sunak. Bulunduğum yere yaklaşık sekiz kilometre uzaklıkta. Niğde’deki Kuş Kayası Kaya Mezarları’na çok benziyor” dedi.

Ferhat Duran

‘DOĞANŞEHİR’DE ÇOK SAYIDA MADEN PROJESİ VAR’

Malatya Çevre Platformu avukatlarından ve kendisi de Güroba köyünde yaşayan Ferhat Duran, bölgede yürütülen madencilik faaliyetlerini değerlendirdi. Duran, Doğanşehir’de çok sayıda maden projesi olduğuna dikkat çekerek “Kelhalil ve Güroba köylerinin yukarısında Kurudağ Bölgesi ve Aslıpınar Bölgesi arasında geniş bir alanda ÇED süreci devam eden projeler var. Doğanşehir’de Hudut’tan tutun Örnek köye kadar onlarca faal durumunda taş ocağı, maden ocağı var. Bu maden ocakları yerleşim yerlerinin hemen dibinde ve tarım yapılan arazilerinin de içinde” diye konuştu.