Malatya’nın ‘imar tarihi’ enkaz altında kaldı

Malatya’daki yerel dergi Maldia’nın da ofisi depremde yıkıldı. Derginin İmtiyaz Sahibi Güder, 20 yılda yapılan imar yanlışlarını çok kez kaleme aldığını, bu bilgilerin enkaz altında kaldığını söyledi.

Abone ol

Didem Barut

DUVAR - Depremden hasar gören Malatya'nın Dabakhane Mahallesi’nin enkaz kaldırma çalışmalarında sona gelindi. Mahallede bulunan beş katlı Işık Han İş Merkezi'nin yığınlarından ise Malatya'nın tarihi çıktı.

Bostanbaşı Mahallesi'nin yıllar içindeki yapı yoğunluğu uydudan görüntülendi. 

İş merkezinin beşinci katında bulunan yerel dergi Maldia'dan geriye 13 yıllık arşiv kaldı. Enkaz başında bekleyen Maldia Dergisi'nin İmtiyaz Sahibi Bayram Güder, enkaz arasındaki arşiv kalıntılarını göstererek 2009-2014 yılları arasında Malatya Belediye Başkanlığı yapan ve o dönemlerde Malatya'nın önemli tarım arazilerini imara açan Ahmet Çakır’la ilgili yapılan haberleri gösterdi.

Milyon liralık dairelerin satıldığı Bostanbaşı Mahallesi, depremden ağır hasar aldı. 

TARIM ARAZİSİ İMARA AÇILDI

Yaşanan depremde büyük ölçüde yıkıma uğrayan ve neredeyse mevcut binaların tamamının ‘ağır hasarlı’ olarak kayıtlara geçtiği mahallelerden biri de Bostanbaşı Mahallesi. Yeşilyurt ilçesine bağlı bu mahalle, imara açılmadan önce kayısı bahçelerinin bulunduğu bir tarım arazisiydi.

Bu bölgenin bir kısmı, 2009 yılından önce belediye başkanlığı yapan Cemal Akın tarafından imara açıldı. Akın sonrası koltuğu devralan şimdinin AK Parti Milletvekili Ahmet Çakır, geri kalan arazileri de imara açtı. Çakır tarafından 4 katlı imar izni olan bölgelere 7 kata, 7 kat olanlara da 15 kata kadar imar izni verdi.

Pek çok sitenin yer aldığı, Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak inşa edildiği iler sürülen pek çok bina, kullanılamaz hala geldi. Depremden önce Bostanbaşı'nda satılan en ucuz evin fiyatı yaklaşık 2 milyon liraydı.

Maldia Dergisi'nin İmtiyaz Sahibi Bayram Güder

ARŞİV ENKAZA GÖMÜLDÜ

Maldia Dergisi'nin İmtiyaz Sahibi Bayram Güder, dergi olarak imara açılan bölgeleri, bununla ilgili yapılan hataları çok kez ele aldıklarını belirtti. Güder, "2010 yılında yayına başladığım zaman yerel yöneticilerin şehir planlamasına ve imara yönelik yaptıkları hataları, rant kavgalarını defalarca gündeme getirdim. Dönemin belediye başkanı Cemal Akın'ın tarım arazilerini imara açtığını da kaleme aldım, sonraki belediye başkanı Ahmet Çakır'ın fay hattının üstüne site yaptığını, 4 kat olan imar izinlerini 10 kata çıkardığını da kaleme aldım. Eğer arşiv enkaz altında kalmasaydı, hepsi delilleriyle bir kez daha gün yüzüne çıkacaktı. Bugün ağır faturalar ödememize sebep olanlar, arşivlerle beraber enkaza gömüldüler” dedi.