Maliyetleri karşılayamayan çiftçi, 250 kiraz ağacını kesti

Honaz'da kiraz tarımı yapan çiftçi Mehmet Ali Görel, "Kiraz bir litre mazot yapmıyor. Bunun işçiliği nerede, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz" dedi ve bahçesindeki 250 ağacı kesmeye başladı.

Abone ol

DUVAR- Denizli'nin Honaz ilçesinde kiraz üreten çiftçi Mehmet Ali Görel, maliyetler nedeniyle para kazanamadığı için 250 kiraz ağacını kesti. Geçen yıl 60 liradan sattığı ihraç kirazın kilosunu bu yıl 23 liradan verdiğini söyleyen Görel 1 kilo kirazla 1 litre mazot alamamaktan şikayetçi.

'TOPLAM MALİYETİ 5 LİRA, KİLOSUNA 2 LİRA VERDİLER'

ANKA'nın haberine göre gübresi, ilacı, işçi yevmiyesi derken kendisine bir şey kalmadığını anlatan Mehmet Ali Görel “4 liraya verdiğimiz kiraz bugün sabah sordum 2 lira. Bize toplama maliyeti 5 lira. Maliyet çok. O yüzden ben kirazı keseceğim. Başka çaresi yok. Denizli Honaz’da kiraz bitmiş durumda" diye konuştu.

"Aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcum var. Bunu ödemek için söz almıştım. Önümüzdeki ay kiraz sezonunda ödeyeyim diye… Fakat ödeyemeyeceğim. Nasıl edeceğiz bilmiyorum? Ben ne yapacağım şimdi?" diye soran Görel şöyle devam etti:

'İHRACATÇI 25 LİRAYA ALIP 180 LİRAYA SATIYOR'

"Geçen yıl mazotun litresi en fazla 6 lirayken kiraz 60 liradan satılıyordu. Bu sene mazotun litresi 28 lira. Kiraz bir litre mazot bile yapmıyor. Bunun işçiliği nerede, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz o yüzden meyve değişikliği yapmak zorundayız. İhracatçı bizden 25 liraya alıyor, 180 liraya satıyor. 1,5 euroya alıyor. 10 euroya satıyor. Bir kişi 30 kilo kiraz topluyor ve 10 kilosu kirazın yevmiyesine gidiyor. Hani bunun masrafı?” (HABER MERKEZİ)