Manifesto 169 yaşında!

Komünist Manifesto ilk olarak 1848 tarihinde kaleme alındı. Manifesto, proleter devrimi anlatıyor.

Abone ol

DUVAR - Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alınan Manifesto, 21 Şubat 1848’de yayımlanmıştı. Komünist Birlik tarafından yetkilendirilen Marx ve Engels, birliğin amacını ve programını  manifestoyla kağıda döktü.

Komünist Manifesto, proletaryanın burjuva düzenini ve üretim araçlarının özel mülkiyeti bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız bir toplum düzenini gerçekleştirmesi gerektiğini anlatıyor.

YEŞİL BROŞÜR 'MANİFESTO'

Komünist Manifesto ilk olarak 1848 tarihinde Londra'da Almanca koyu yeşil bir broşür olarak basılmıştır. İlk İngilizce çevirisini Helen MacFarlane 1850'de yapmıştır. 1872'den 1893'e kadar değişik ön sözlerle tekrar basıldı. Marx ve Engels'in 1871 Paris Komünü deneyimiyle ilgili bazı düşüncelerini kapsayan bir ön sözle, 1882 Rusça baskıya yazılmış bir ön sözle ve Marx öldükten sonra Engels'in 1883 Almanca, 1892 Lehçe, 1893 İtalyanca baskıya ön sözleriyle birlikte tüm dünyaya yayılmıştır.  Pembe kapaklı olan baskısı Türkiye'de "komünist" sözcüğünün kullanımının sakıncalı sayıldığı dönemde 'Pembe Kitap' olarak anılmıştır.

'AVRUPA'DA KOMÜNİZM HAYALETİ'

Avrupa’da büyük çöküşlerin yaşandığı bir dönemde "Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Avrupa'nın tüm eski güçleri bu hayalete karşı kutsal bir sürgün avı için ittifak halindeler…" diye başlayarak kaleme alınan eser, bu cümleyle komünizmin doğru bir şekilde anlaşılmadığını vurgular. Marx ve Engels, "Komünistlerin, bakış tarzlarını, amaçlarını ve eğilimlerini tüm dünya önünde açıkça ortaya koymaları ve Komünizm hayaleti masalının karşısına bir parti manifestosuyla bizzat çıkmalarının tam zamanıdır" derler.

Eserin ilk bölümü 'Burjuvalar ve Proleterler' başlığını taşır ve burada  geçmişten bugüne toplumun temel çelişkisi net bir şekilde ortaya konur. Bu çelişkinin o güne kadar egemen konumda olan sosyalizm akımlarının ileri sürdüğü gibi burjuvazinin yedeğinde kalarak çözülemeyeceği vurgulanır.