Maraş Katliamı'nda öldürülenler anıldı: Mazlum ile caninin davasıydı

Maraş Katliamı’nın 43'üncü yıldönümünde, katliamda öldürülenler anıldı. Valilik yasağının bulunduğu anmada yüzlerce kişi Erenler Cemevi'nde toplandı.

Abone ol

DUVAR - Maraş'ta 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında resmi açıklamalara göre 120 kişinin katledildiği, 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı, 200'ün üzerinde evin yakıldığı ve 100'e yakın işyerinin tahrip edildiği Katliamın 43’üncü yıldönümünde kitlesel anma yapıldı. Anma, Maraş Valiliği'nin "Kamu düzeni" gerekçesiyle yasaklanma kararına karşı Erenler Cemevi'nin bulunduğu sokakta gerçekleşti.

DHA'nın haberine göre anma programı, Maraş olaylarında ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartı taşıyan kabalığın Erenler Cemevi'ne yürüyüşü ile başladı. Saygı duruşunda bulunulduktan sonra ölenlerin anısına karanfil bırakıldı. Daha sonra Alevi dedeleri gülbank (dua) okuyup mum yaktı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı etkinlikte semah yapıldı.

'İNSANLAR YAKINLARININ MEZAR YERİNİ BULMAK İSTİYOR'

Programda bir konuşma yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Maraş olayları ile yüzleşilmesi gerektiğini söyledi. Sarıbal, "Eğer Maraş ile yüzleşilseydi, açılsaydı bütün belgeler Çorum olmayabilirdi, Sivas olmayabilirdi, Gazi olmayabilirdi, Suruç olmayabilirdi. Hala bugün yakınları toprağın altında olan insanlar, yakınlarını, mezar yerlerini bulmak istiyorlar. Bir CIA ajanı, çok net Maraş katliamının bizzat içinde. Amerika büyükelçiliği bizzat içinde. Ve bunun bedelini burada birbirine komşu olan insanları birbirine düşman yaptırarak bize ödetiyorlar. Olmayan bir düşmanlığı yaratarak insanlığı birbirine düşman ediyorlar" dedi.

'MARAŞ'I UNUTMA UNUTTURMA'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Maraş’ın merkez Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Cemevi’nde yapılan anma programına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı İsmet Kurt, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi üyesi Nesimi Aday'ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüşte sık sık "Maraş'ı unutma unutturma", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Maraş, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

'TOPLUMDA BİR DEĞİŞİM YOK'

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özel, aradan geçen 43 yılda olumlu bir değişiklik yaşanmadığını belirtti. AK Parti ve kalemşorlarının her gün Alevilere saldırdığını belirten Özel, "Toplumda da bir değişim yok. Maraş katliamıyla yüzleşmek için biz buradayız. Bizim istismar ettiğimizi söyleyenler insanlığını kaybetmişler. Hala mezarlarımızın yeri belli değil. İnsanlar dua okuyacakları bir mezar istiyorlar. Maraş yarası hala kanıyor. Bize yapılan hiçbir katliamı unutmayacağız. Hesap soracağız. Yüzleşme olana kadar bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.

'BURADA VERİLEN MÜCADELE MAZLUM İLE CANİNİN DAVASIYDI'

Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına konuşan Hüseyin Güzelgül, yüzlerce Alevinin 43 yıl önce katledildiğini, binlercesinin sürüldüğünü kaydetti. Maraş'ta Alevilerin varlığına tahammül edemeyenlerin organize bir katliam planladığını dile getiren Güzelgül, "Biz Kerbela, Sivas ve Maraş'ı cuma günü yaşadık. İnsanlar canice katledildi. Burada verilen mücadele mazlum ile caninin davasıydı. Bu davayı unutturmayacağız. Yüzleşme olana kadar buralardayız. Bu yolun, erkanın bir sahibi var. Mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bize unutturmaya çalışıyorlar. Bunun yolları ise anmayı yasaklamak. Ama bizler bu zihniyet ile yüzleşene kadar buradayız. Maraş'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" diye belirtti.

Konuşmaların ardından yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılıp karanfiller bırakıldı. Anma lokma dağıtımı ile son buldu. (HABER MERKEZİ)