Marmara Denizi’nde 8 bin 405 metreküp müsilaj temizlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde yürütülen müsilaj çalışması kapsamında, 28 Haziran itibariyle 500 bölgede toplam 8 bin 405 metreküp müsilajın temizlendiğini kaydetti.

Abone ol

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında başlatılan temizlik çalışmalarında gelinen son noktayı anlattı.

Marmara Denizi’nin eski günlerine kavuşturulması için 7/24 esasına dayalı müsilaj temizliği yapıldığını ifade eden Kurum, 28 Haziran itibariyle 500 bölgede toplam 8.405 metreküp müsilajın temizlendiğini kaydetti.

'MÜSİLAJIN TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ DENİZDE ARTAN SICAKLIK'

Marmara Denizi’nde bugün yaşanan sorunun nedenlerinden ikisinin kaynağının iklim değişikliği olduğunu belirten Kurum, Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nunda yaptığı konulmada sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Nedenlerden biri iklim değişikliği nedeniyle denizde artan sıcaklık; Marmara’da müsilajın daha yoğun bir şekilde görülmesinin temel sebeplerinden biri. Bunun yanı sıra, Marmara Denizi bir göl gibi davranmaya başladı. Yani denizde bir durgunluk oluştu. Bu iki faktöre, kirlilik de eklenince ne yazık ki; bugünkü manzarayla karşı karşıya kaldık. Müsilaja yol açan sıcaklığın artması, kirlilik ve deniz durağanlığı faktörlerinden biri ortadan kalktığı zaman bu olumsuz görüntü de ortadan kalkacaktır. İklim değişikliği kaynaklı nedenleri ortadan kaldırmak uzun soluklu çalışmaları gerektiriyor. Ve bu anlamda biz ülke olarak tek başımıza bir şey yapamayız. Bütün dünyanın işbirliği yaparak bu soruna kalıcı çözümler bulması gerekiyor. Bu zinciri kırmak için elimizde sadece tek bir kalıyor. O da kirlilik kaynaklarını ortadan kaldırmak."

'MARMARA DENİZİ'Nİ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ İLAN EDECEĞİZ'

Marmara Denizi’ni korumak için hazırlanan 22 maddelik eylem planı kapsamında çalışmalara başladıklarını kaydeden Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

“ 28 Haziran itibariyle 500 bölgede toplam 8.405 metreküp müsilaj temizliği yapıldı. Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulunu oluşturduk. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edeceğimiz Marmara Denizi için yürüttüğümüz bilimsel çalışmaları temmuz ayının sonuna kadar tamamlanacağız. Koruma bölgesi ilan etme kararıyla; denizdeki biyoçeşitliliği koruma altına alıyoruz. Marmara Denizi Koruma Alanı; Türkiye’nin en büyük denizel koruma alanı, yine dünyada sayılı büyüklükte ve etrafında 7 şehrin olduğu ilk koruma alanı olacak. Marmara Denizi’nin ekolojik dengesinin korunması için oksijen miktarının artırılmasında yaptığımız temizlik çalışmaları büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra oksijen miktarını artırmak için araştırmalar yapıyoruz. Kocaeli körfezde 4 farklı noktada ve Pendik Marina’da pilot bir çalışma başlattık. Bu pilot uygulamada kullanacağımız cihazlarla; alglerle, yosunlarla kaplanmış, kötü görüntü ve koku üreten göllerde önemli iyileşmeler sağlanmış ve sular tertemiz olmuştur. Hedefimiz denizde asgari 8 miligram/litre seviyesinde olması gereken çözünmüş oksijen miktarını yakalamak. Böylece denizde daha fazla balık olacak. Bu balıklar aşırı çoğalmış müsilajları tüketerek Marmara Denizi’ni eski doğasına tekrar döndürecek.” 

'SON 4 YILDA 24 MİLYON TON ATIĞIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANDI'

“Müsilaj sorununu temelde, atıksu arıtma tesislerini iyileştirerek ve yeni tesisler yaparak, tarımsal ve endüstriyel kirlilikleri engelleyerek kalıcı olarak çözme niyetindeyiz” diyen Bakan Kurum, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Marmara Denizi Havzası'nda bulunan; 246 atıksu arıtma tesisinin, 189’u biyolojik arıtma, 48’i ileri biyolojik arıtma ve 9’u da ön arıtma yapan tesislerdir. Bu tesislerle şu an nüfusun yüzde 51’ine ileri biyolojik arıtma hizmeti veriyoruz. Tabi kirliliğin ortadan kaldırılması için bu tesislerimizin yenilenmesi gerekiyor. Bu kapsamda 5 üniversiteden hocalarımız havzada yer alan 8 ilde tüm evsel/kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin mevcut durumunu ve iyileştirme ihtiyaçlarını incelenmeye yönelik saha çalışmalarını başlattık. 2017 yılından bu yana 24 milyon ton atığın geri kazanımı sağlandı. 30 milyar TL ekonomik kazanç elde edildi. 3 milyon ton sera gazı salımı engellendi. 2019 ve 2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yaklaşık
yüzde 75 ’lik azalma sağlandı. Plastik poşet kaynaklı 290.000 ton plastik atığın oluşumu ve 12.000 ton sera gazı salımı engellendi.”

'81 İLDE 325 MİLLET BAHÇESİ'

Bakan Kurum, iklim değişikliğine uyum sağlama noktasında kentlerdeki yeşil alan miktarlarına ‘Millet Bahçeleri’ üzerinden dikkat çekti. Millet bahçeleri yaparak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olduklarını savunan Kurum, “Özellikle Covid-19 salgını döneminde millet bahçesi gibi yeşil ve açık alanların milletimiz için, şehirlerimiz için ne kadar elzem olduğunu hep birlikte gördük. Bu kapsamda 81 ilimizde 56.8 milyon metrekarelik alanda 325 millet bahçesi yapıyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açtığımız 10 millet bahçemizle 62 millet bahçemizi milletimizin hizmetine sunduk. 263 millet bahçemizin yapım, proje ve ihale süreçleri devam ediyor" dedi.