Marmaris yangını: Bu yaşananlar normal değil

Marmaris'teki orman yangınları sürerken, itfaiyenin mücadelesi de sürüyor. Gazete Duvar'a konuşan bir itfaiye amiri, ekiplerin yetersiz olduğunu belirterek, “Bu yaşananlar normal değil" dedi.

Abone ol

İZMİR - Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınları devam ederken, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok bölgeden Marmaris'e sevk edilen itfaiye ekipleri yangınla mücadelelerini sürdürüyor. Hisarönü ve Turunç bölgesinde ekipler alevlerle boğuşurken, İBB'den 14 araç ve 101 personel müdahaleye devam ediyor. 6 gündür süren yangınla mücadele eden itfaiye amiri Gazete Duvar'a konuştu.

'OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM SÖZ KONUSU'

Şu an Hisarönü mevkiinde olduklarını ve durumun görünenden daha ciddi olduğunu söyleyen itfaiye amiri, şunları kaydetti:

“Burası şu anda cehennem. Yanmayan mevkii görmüyoruz. Her yer yanıyor. Hisarönü mevkiinde çok ciddi derecede bir yangın var. Bir de ormanın dağlık kesimlerine müdahale edemiyoruz. Evleri, köyleri kurtarmaya çalışıyoruz. Rüzgar bir şekilde sirayet ediyor. Bir aşağı bir yukarı koşuyoruz, takip edemiyoruz. Yangını kovalamaya uğraşsak da sarp kayalıklar ve coğrafi koşullarla mücadele ediyoruz. Doğa şartları bir taraftan zorluyor, ateş ve sıcak diğer taraftan zorluyor. Çok geniş bir alan yanıyor. Halk da burada destek oluyor. Ama şu an olağanüstü bir durum söz konusu. Yangını kestiremiyorsun. Öğlenki müdahale ile akşamki müdahale arasında fark var. Uçaklar gece çalışamıyor. Geceleyin tekrar devam ediyor.”

'EKİPLER YETERSİZ, ÖNGÖRÜMÜZ HER YER YANACAK'

Ekiplerin yeterli olmadığını da ifade eden itfaiye amiri, “Ekipler yeterli değil. Böyle bir yangında en az 5-6 tane helikopterin uçması lazım sürekli. Şu ana kadar iki helikopter, bir tane de uçak gördük. Bu yaşananlar normal değil, artık bir an önce itfaiye teşkilatları hazırlamalı ve afet hazırlıkları yapılmalı. Personel sayısı yetersiz. Personel eğitimi yetersiz. İtfaiye her yerde yetersiz. Uçaklar yetersiz. Halkı eğitmek lazım. Böyle giderse öngörüm, bütün her yer yanacak” dedi.

'HERKES CANLA BAŞLA MÜCADELE VERDİ'

Marmaris'te yaşayan bir köylü ise Armutalan bölgesinde yangının dindiğini belirterek, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Bir buçuk saat öncesinde 6 noktada yangın var diye biliyorduk. Yangın Marmaris merkezden başlıyor, köylere doğru gidiyor. Bir yer söndürülüyor başka bir yer başlıyor. Dört gündür böyle mücadele veriliyordu. Bugün akşamüstü artış oldu. Şu anda Turunç ve Hisarönü'nde yangın var. Buradaki ekipler canla başla çalıştılar. Tüm köy canla başla çalıştı. Halkımızın yüzde 80'i duyarlı. Oradaki insanların çaresizliği, hayvanların yanışı, dağların ovaların yanışı, kadınların çığlıkları anlatılacak gibi değil. Yangın her şehre indiğinde korkuyoruz. Umarım bir an önce biter.”