Mars'ta hayatın sırrı Türkiye'de aranıyor!

Mikrobiyologlar, Acıgöl, Salda ve Yarışlı göllerinin habitatı üzerine araştırma yapıyorlar. Mars'ta mikrobiyoloji düzleminde var olan hayatın sırrını anlamaya çalışan bilim insanları, yaptıkları araştırmaların Mars'ta ve diğer yaşanabilir gezegenlerde ve uydularda rastlanan mikropların varlığını açıklamaya yardımcı olacağı konusunda iyimserler.

Abone ol

DUVAR - New Scientist dergisinde yayınlanan habere göre Türkiye'nin 'süper tuzlu' göllerinde yaşayabilen organizmaların, Mars'ta da hayatta kalabilme ihtimali var. İTÜ tarafından yürütülen araştırmada Acıgöl, Salda ve Yarışlı göllerinde yaşayan mikroorganizmalar inceleniyor.

Andy Coghlan'ın kaleme aldığı ve 10 Mayıs'ta yayınlanan yazıda, Mars'ı ziyaret etmeyi hayal edenlere önce Türkiye'nin tuzlu göllerine gitmeleri öneriliyor çünkü bu tuzlu göller, Mars'ta da yaşayabilecek türden 'böcekler'e ev sahipliği yapıyor.

Şu sıra, mikrobiyologlar, Acıgöl, Salda ve Yarışlı göllerinin habitatı üzerine araştırma yapıyorlar. Mars'ta mikrobiyoloji düzleminde var olan hayatın sırrını anlamaya çalışan bilim insanları, yaptıkları araştırmaların Mars'ta ve diğer yaşanabilir gezegenlerde ve uydularda rastlanan mikropların varlığını açıklamaya yardımcı olacağı konusunda iyimserler.

Satürn'ün uydularından Enceladus'ta bulunan okyanusların aşırı derecede tuzlu olduğu ve pH seviyesinin 9-12 arasında değiştiği anlaşıldı. Türkiye'deki Acıgöl, Salda ve Yarışlı, 8.6-9.5 arasında değişen pH seviyeleriyle Satürn'ün uydusundan elde edilen verilere en yakın habitata sahip su kaynakları.

Salda Gölü

Araştırma ekibini yöneten, İTÜ öğretim üyesi Nurgül Balcı, "Mars'ta ve diğer dünya dışı gezegenlerde yaşama potansiyeli olan canlıları tespit etmek için araştırma yapıyoruz" bilgisini veriyor. Araştırma kapsamında, Salda Gölü'nün tortularında rastlanan Carnobacterium viridians gibi Mars'ta hayatta kalabilmesi mümkün olan özel organizmalar inceleniyor.

Nurgül Balcı, Mars'ta hayatta kalabilecek başka türleri de keşfedeceklerini düşünüyor. Balcı ve meslektaşı Cansu Demirel, Mars'taki "beyaz kaya" oluşumlarının göllerin çevresindeki stromatolitlere benzemesinden yola çıkmışlar. Göl tortusu içindeki bu mineral yapılı oluşumlar, mikroplar tarafından salgılanan magnezyum ve kalsiyum karbonat içeriklerinin tuhaf bir bileşimi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI VİYANA'DA SUNULDU

"Etraftaki kayalarda bulunan metaller, göllere taşınıyor ve bakteriler bunları karbonat olarak metabolize ediyor" diyen Demirel, geçen ay Viyana'da Avrupa Jeobilimler Birliği'nin (European Geosciences Union) bir toplantısında ekibinin yaptığı araştırmanın sonuçlarını sundu. Demirel, göl suyunda bulunan bakterilerin daha fazla magnezyum ve kalsiyum içerikleri karşısında ne tepki vereceklerini araştırmaya devam ediyor. Araştırmacılar 'Mars benzeri' ortamlarda hangi türlerin hayatta kalabileceklerini birer birer ve kombinasyon halinde test edecekler.

Araştırmanın bundan sonraki hedefi konusunda Balcı, "Stramatolit üreten böceklerin kayalarda bıraktığı izlerde magnezyum izotopları gibi beklenmedik veriler keşfetme ihtimalimiz var ve bu durumda Mars'tan getirilen kaya örneklerinin biyolojik kökeni hakkında bilgi edinmemiz mümkün olabilir" açıklamasını yapıyor. New York'taki Cornell Üniversitesi'nden Jonathan Lunine, İTÜ'lü bilim insanlarının sunumu hakkında, "Olağanüstü çevre koşullarında yaşayabilen canlıların yaşadığı göl çevresi konusunda iyi bir inceleme" yorumunu yapıyor.

Lunine, Mars'ın oluşumunun erken dönemindeki sulak alanlarda yaşamış olan mikroorganizmaların anlaşılması konusunda Türkiye'deki göllerden elde edilen verilerin işe yarayıp yaramayacağı konusunda araştırmalara devam edilmesi gerektiğini belirtiyor. (Kaynak - Çeviren: Melishan Devrim)