Marvel'ın çizgi roman sanatçılarına sadece 5 bin dolar ödediği iddia edildi

Marvel'ın, eserleri filmlere uyarlanan ve gişede milyon dolarlar kazanan çizgi roman yazarlarına sadece 5 bin dolar ödediği iddia edildi: 'Ödenen paralar, film galalarına katılmaya bile yetmiyor.'

Abone ol

DUVAR - 2005 yılında sanatçı Steve Epting ile birlikte Winter Soldier karakterini yaratan çizgi roman yazarı Ed Brubaker, “The Falcon and the Winter Solider” dizisinin ilk gösterimi sırasında Marvel Stüdyoları'nı eleştiren blog yazısı yayımladı. Brubaker'ın blog yazısını yayımlamasından aylar sonra çizgi roman yayıncısı Marvel'ın sözleşme uygulamaları incelendi. 

Brubaker blog yazısında, "Steve Epting'le Winter Soldier'ı ve hikâyesini yarattığımız için elimize geçen tek şey ara sıra gelen 'teşekkür'. Yıllar geçtikçe bununla yaşamak giderek daha zor hale geliyor" ifadelerini kullanmıştı. Brubaker'ın aktardıklarına göre, kiralık çizgi roman yazarları ve sanatçıları, film ve televizyonda Marvel Sinematik Evreni'ne karakterler ve hikâyeler yaratmak için tazminat almıyor. Winter Soldier'ın sahibi artık Brubaker değil Marvel; bu nedenle stüdyo, "The Falcon and the Winter Soldier" veya herhangi bir Marvel Sinematik Evren mülkünde karakteri kullanmak için yazara ödeme yapmak zorunda değil.

The Guardian'da yer alan yeni haberde ise, Marvel tarafından 'adil bir şekilde ödeme alabilmek için mücadele etmek' zorunda kalan diğer çizgi roman yaratıcılarından bahsediliyor. "Thanos" karakterini yaratan Jim Starlin, Marvel'in Thanos'u Marvel Sinematik Evreni'nin en büyük kötü karakteri olarak kullanmasının ardından, ona düşük ödeme yapıldığını iddia ettikten sonra daha büyük bir ödeme için pazarlık ettiğini aktardı. Diğer bir çizgi roman yazarı Roy Thomas da, menajerinin 'yaygara koparmasından' sonra, adının Disney+ dizisi 'Loki'nin jeneriğine eklendiğini belirtti. 

Çeşitli kaynaklara göre, bir yazar veya sanatçının eseri bir Marvel filminde belirgin bir şekilde yer aldığında şirket, yaratıcıya gala için bir davetiye ve 5 bin dolarlık bir çek gönderiyor. Üç farklı kaynak da The Guardian'da yer alan bu meblağı doğruladı. 

The Guardian'a konuşan farklı bir kaynak ise, "Bana gerçekten çok ama çok korkunç bir özel karakter sözleşmesi teklif edildi ama ya bu söyleşmeyi alacaktım ya da hiçbir şey. Sonrasında bunun gereklerini yerine getirmektense bir teşekkür notu gönderip 'Borcumuz olmasa da işte size bir miktar para!' diyorlar ve bu para da 5 bin dolar. Siz de 'Film bir milyar dolar kazandı' diye düşünüyorsunuz" dedi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)