Mavi Göl Apartmanı'nda faciaya davetiye çıkarılmış
Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin'deki 2 bloklu, 20 daireli Mavi Göl Apartmanı depremde tamamen yıkıldı. Dört kişinin öldüğü apartmanda birçok daire kış nedeniyle boştu. 2010 yılındaki depremde hasar gören apartman için “oturulamaz” raporu verildiğini söyleyen bölge sakini, binanın yanındaki tek katlı sağlam evi göstererek, “O ev 53 senelik, bu apartman 23 senelik” dedi.
ELAZIĞ - Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve hasar gören bölgelerin eski yerleşim yerleri olması binaların neden depreme hazır hale getirilmediği sorusuna neden oldu. Maden ilçesine bağlı Gezin Beldesinde bulunan 6 katlı 2 bloklu Mavi Göl Apartmanı da bunlardan biri.
Enkaz altında kalan apartman sakinlerinden Meriç Dişli, 6 aylık hamile eşi Pınar Dişli ve 12 yaşındaki oğlu Miraç Dişli, göçük altından çıkarıldıktan bir süre sonra hastanede öldüler. Bir aileye mezar olan binanın enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ailenin yakınları binanın hasarlı olduğunu ve “oturulamaz” raporu verildiğini ancak önlem alınmadığını anlattı.
'53 SENELİK EV SAĞLAM 23 SENELİK EV YERLE BİR'
Binanın 1994 yılında inşa edildiğini, 2010 yılında meydana gelen 6.0 şiddetindeki depremde zarar gördüğünü anlatan Ekrem Güleç, binanın ‘oturulamaz’ durumda olduğunu söyledi. Enkaz altından çıkarıldıktan sonra hayatlarını kaybedenlerin yakınları olduğunu anlatan Güleç, “Deprem olduğunda biz Elazığ’daydık. Sivrice merkezli olduğunu öğrendiğimizde ilk olarak ‘Mavi Göl Apartman kesin gitmiştir’ dedik. Gerçekten de yerle bir oldu. Enkazın yanında bulunan tek katlı ev 1967 yılında yapıldı, göçen apartman ise yanılmıyorsam 1997 yılında yapıldı. Yani 53 senelik ev sapasağlam, 23 yıllık ev yerle bir oldu. Devlet bırakmıyor evleri yenileyelim. Biz çok söyledik. Bir deprem daha olursa bu bölgedeki evlerin çoğu aynı durumda olacak” dedi.
'DEPREM YAZIN OLSAYDI ÖLÜ SAYISI EN AZ 100 OLURDU'
Bu bölgedeki evlerin bir kısmının yazlık olarak kullanıldığını da sözlerine ekleyen Güleç, “Kışın burada oturmazlar, yazın gelirler. Kış olduğu için can kaybı çok olmadı. Bu deprem yazın olsaydı burada en az 100 kişi ölürdü. Buna bir çare bulsunlar. Bir aile yok oldu. Bu bina zaten hasarlıydı” dedi.
'APARTMANIN İKİ KATI ALINACAKTI, ALMADILAR'
Kış mevsimi dolayısıyla binada sadece 3 dairenin kullanıldığını anlatan Güleç şöyle devam etti:
“Hamile arkadaşımız, gencecik kızımız gitti. Toplamda 4 kişi öldü bu binada. Bizim evimiz de göçüğün yanındaki ev. Kışın gelmiyoruz, yazın geliyoruz. Evimizi yenilemek istiyoruz, yıllardır mahkemeliğiz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bizim de sonumuz böyle olacak. 2010 depreminden sonra bu evde oturulamaz diye söylenti olmuştu. Hatta iki katı alınacak dediler ama almadılar.”
MUHTAR: 2010'DA ZARAR GÖRDÜ, SAĞLAM RAPORU VERDİLER
Gezin Mahalle Muhtarı Turgut Eroğlu ise, apartmanın 1992 yılında inşa edildiğini, 2010 yılındaki depremde hasar gördüğünü ancak binaya sağlam raporu verildiğini öne sürdü. Eroğlu, “Tahliye edin’ gibi bir belge gelmedi. Bu binada raporlara göre ne hikmetse ‘sorun yok’ dediler, ama hali ortada. 2011’deki deprem sonrası Gezin’de ağır hasarlı olan her eve deprem konutu çıktı. Buraya bir şey olmadı” dedi.
OTURULAMAZ RAPORU VERDİLER, DENETLEMEDİLER
İsmini vermek istemeyen bir taksi şoförü de, 2010 yılındaki depremde evinin hasar gördüğünü, tahliye kararı çıktığını anlattı. Maddi durumu iyi olmadığı için evden ayrılamayacağını söylediği yetkililerin, “O zaman güçlendirme çalışması yapalım” dediklerini ancak sonrasında kimsenin anlatan taksi şoförü, “O günden bu yana ne 'güçlendir' diyen var ne de 'çık' diyen. Denetlemeye de gelmediler. O zamandan bu yana aynı evde oturuyorum. Ne yapayım çıkacak gücüm yok. Dün olan deprem ile evin duvarlarında yarıklar oluştu. Bir dahakine ev başıma yıkılır” dedi.