Mavi Marmara mağduru: 'Türkiye'nin direneceğini düşünüyordum'

Mavi Marmara mağdurları İsrail Türkiye anlaşmasına tepkili. Mağdurların avukatı Dixon, hükümetlerin anlaşarak davaların düşmesini dayatmalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

Abone ol

DUVAR - İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi ve doğalgaz boru hattı anlaşmasının ortaya çıkmasıyla Mavi Marmara mağdurlarının yaşadığı hayal kırıklığı ve tepkiler dinmiyor. İsrail devleti mağdurlara 20 milyon dolar tazminat verilmesi karşılığında var olan davaların düşürülmesi ve yeni dava açılmamasını şart koştu.

Mağdurların avukatı ve İngiltere kraliçesinin danışmanı olan Rodney Dixon eğer hükümetlere anlaşma dolayısıyla davaları çekme, düşürme yetkisi  verilmişse böyle bir durum bütün uluslararası hukuk sistemini baltalayacağını söylüyor.

Independent Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in haberine göre daha önce de Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin iddia makamına danışmanlık yapmış olan Dixon, endişe içinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın davayı çekmek için başvurup vurmadığını kontrol ediyor.

İsrail saldırısında ölenler arasında en genç isim olan Furkan Doğan'ın dostu Pakistan asıllı Paveen Yaqub şunları söylüyor:

KENDİMİ İHANETE UĞRAMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM

"Kendimi ihanete uğramış gibi hissediyorum çünkü katliam olduktan hemen sonra bizim hükümetten çok daha dik bir biçimde öne çıkmıştı. Altı yol boyunca adalet beklemek güç ve çetin bir yolculuktu. İki yıl önce komadan çıkamayıp ölen onuncu kurbanın başında bekledim. Gerçekten Türkiye'nin İsrail'in bu fütursuzluğuna karşı koyabileceğini düşünmüştüm. Şimdi Türkiye hükümeti adına utanç duyuyorum".

İngiliz asıllı davacılardan biri olan Laura Stuart ise böyle bir konuda Türkiye hükümetinin nasıl olup da tek taraflı karar verebildiğini anlayamadığını belirttikten sonra Filistinlilere ilkyardım eğitimi verdiğini ama bu bilgileri Mavi Marmara'da kullanmak zorunda kalacağını hiç düşünmediğini söyledi. Stuart, Fisk'e verdiği söyleşide İsrail askerlerinin yakın mesafeden birden fazla defa ateş ettiğini de vurguladı.

İsrail'in davaları geri çekme talebiyle ilgili kritik duruşma bugün yapıldı. İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, haklarında tutuklama kararı bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen dönemin İsrail Genel Kurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Aşkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında karar vermesi bekleniyor. Mahkeme son duruşmada, iki ülke arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girip girmediğinin araştırılmasına karar vermişti. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi durumunda   Mavi Marmara davasının bugün düşmesi bekleniyordu. Dava, 2 Aralık 2016'ya ertelendi.