McKinsey'e ödeme yapıldı mı?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamayla 'danışmanlık' hizmeti alınmasından vazgeçildiğini duyurduğu ABD'li McKinsey şirketine ödeme yapılıp yapılmadığı sorusu gündeme geldi. AK Parti Sözcüsü Çelik, ödeme yapılmadığını söylerken; ekonomi yazarı Çiğdem Toker, şirketin yapısında 3 hafta önce yapılan değişikliğe dikkat çekti ve sordu: İşin içinde Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nden yapılacak bir ödeme olmasa, koca şirketin üst düzey yöneticileri yetkili kılınır mı?

Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 27 Eylül’de ABD’de katıldığı bir konferansta, Türkiye’nin McKinsey adlı şirketle anlaşıldığını duyurması üzerine başlayan tartışmalarda yeni sorular gündeme geldi. Bakanların ve hükümete yakın basının tam destek verdiği anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamayla kadük olurken, şirkete ödeme yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa ne kadar para aktarıldığı sorusu gündeme geldi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker ise bugünkü köşesinde "İstanbul'da kurulu bir şirket olan McKinsey Danışmanlık A.Ş.'de çok değil üç hafta önce şirketin imza ve temsil yetkisine sahip isimlerde değişiklik yapılmış. Şirketin, New York'ta ikamet eden ABD'li üst düzey yönetici ve hukukçuları Türkiye'deki büyük ölçekli sözleşmeler konusunda yetkili ve temsilci kılınmış" diye yazdı.

Bu değişikliklerin Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlandığını ifade eden Toker, "İşin içinde Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nden yapılacak bir ödeme olmasa, koca şirketin üst düzey yöneticileri yetkili kılınır mı?" diye sordu.

Toker yazısında şu noktalara dikkat çekti:

"Burada adeta erken uyarı verdik. Bir hafta McKinsey tartıştık. Muhalefeti -MHP'yi saymıyoruz-, siyasetçisi, sivil toplumu, gazetecilik yapan medyası bu anlaşmanın sakıncaları üzerine ses verdi.

Sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan -sanki böyle bir anlaşma ondan habersiz yapılabilirmiş gibi- 'Bizim aklımız bize yeter' dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, şirkete ödeme yapılmadığını söyledi.

İyi de aralıksız 8 gün, 8 gece herkes bu anlaşma için şirkete ne ödendiğini sorarken, hiç kimse de çıkıp 'Bir şey ödemedik' demedi.

Niye?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, New York'ta 'Çalışmaya başladık' dediğinde McKinsey bu işe hayır olsun diye mi girmişti?

...Başka bir önemli detay daha.

Ticaret Sicili kayıtlarına göre, McKinsey Danışmanlık 1995 yılında kuruldu.

Hazine Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü izniyle kurulan şirketin kuruluşu 2 Şubat 1995 tarihli Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayımlandı.

Sözün özü: McKinsey gibi danışmanlık şirketleri, bir ülkeye memleket değil 'pazar' diye bakar.

Ve hiçbir şirket, kârını artırmadığı bir ülkede 23 yıl durmaz."