MEB: 21 Eğitim Sen’li OHAL KHK’siyle ihraç edildi
Diyarbakır'da haklarında takipsizlik kararı verilmesine rağmen 21 Eğitim Sen'li öğretmenin hangi gerekçelerle ihraç edildiğini MEB açıkladı. HDP Milletvekili Gergerlioğlu ise MEB'i eleştirdi.
DUVAR - Diyarbakır’da sendikal faaliyetler gerekçesiyle 2020 yılında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Eğitim Sen üyesi 21 öğretmen 29 Kasım 2021'de ihraç edildi. Savcılık tarafından haklarında kovuşturmaya yer yok kararına rağmen Eğitim Sen’li öğretmenler görevlerine bir türlü iade edilmedi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun başvurusu üzerine 21 Eğitim Sen’li öğretmenin ihraç edilmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
OHAL KHK’SİYLE İHRAÇ
İhraç öğretmenler adını bile duymadıkları örgütler gerekçe gösterilerek ihraç edildiklerini söyledi. Yaşanan bu gelişmelerin üzerine HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ise OHAL KHK’lerine işaret ederek öğretmenlerin, 375 Sayılı KHK’nin geçici 35’nci maddesinin B fıkrası gereğince ihraç edildiklerini açıkladı.
375 sayılı KHK 35’nci madde B Fıkrası: 375 sayılı KHK'nin Geçici 35.maddesine göre, terör örgütleri ile irtibatlı veya iltisaklı oldukları değerlendirilen memurlar çalıştıkları kurumun bağlı bulunduğu Bakan onayı ile kamu görevinden çıkarılmışlar ve çıkarılmaya da devam edilmekte.
'KAÇ ÖĞRETMEN OHAL KHK'SİYLE İHRAÇ EDİLDİ' SORUSUNA YANIT YOK
Gergerlioğlu’nun 'Kaç öğretmen bu kapsamda ihraç edildi?' sorusuna ise bakanlıktan herhangi bir yanıt gelmedi. Ayrıca Diyarbakır’da ihraç edilen öğretmenlerle ilgili CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Mardin Milletvekili Tuma Çelik de bakanlığın Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
GERGERLİOĞLU: HUKUKİ CEVAP DEĞİL
Gergerlioğlu, MEB’in verdiği yanıtın hukuki olmadığını söyleyerek binlerce insanın OHAL KHK’leri nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi. Gergerlioğlu şunları söyledi: “375 Sayılı KHK’nin geçici 35. Maddesinden dolayı mağdur olan kamu görevlisi sayısı artıyor. Zaten binlerce kişiyi yargısız bir şekilde ihraç ettikleri yetmiyor yine yargısız infazlarla iltisak, iltibat gibi hukuki olmayan kavramlarla insanları mağdur ediyorlar. İnsanları bir bilinmezliğin içine atıyorlar. MEB yanıtı bizim için tatminkar değil. Gerçek anlamada hukuki bir cevap verilmeli. 375 Sayılı KHK’nin evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde olduğunu düşünmüyoruz, önceki KHK’lerin de Anayasa'ya aykırı olduğunu ve iltibat, iltisak denilerek binlerce kamu görevlisinin tahdit altında olduğunu görüyoruz. İdare mahkemelerinin en azından Anayasa'ya uygun kararlar vermesini bekliyoruz."