MEB sözleşmeli öğretmenleri kararnameyle işten atıyor

Milli Eğitim Bakanlığı kurum içinde hazırladığı kararname ile bazı sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmesini hiçbir soruşturma ve gerekçe göstermeden iptal etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, "Sözleşmeli eğitim emekçileri üzerinden de hukuksuz süreç devam ediyor" dedi.

Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, tarafından hazırlanan kararnamenin tebliğ edildiği bazı sözleşmeli öğretmenlerin görevleri sonlandırılıyor. Kararnamelerin ulaştığı sözleşmeli öğretmenlere gerekçe olarak Devlet Memurları Kanu'nun 48'nci maddesi gerekçe olarak sunuldu. Bu maddeye göre devlet memurluğundan atılmak için 'devletin güvenliğine karşı suç işlemek', 'Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı durmak', 'zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık suçlarına karışmamak' gerekiyor.

Ancak bu kararnamenin gönderildiği öğretmenler hakkında şu ana kadar açılmış herhangi bir soruşturma bulunmuyor. Eğitim Sen'e göre öğretmenlere yapılan bu uygulamayla darbe girişiminin ardından KHK ile öğretmen alımını belirleyen sözleşme usulünün güvencesizliği de kanıtlanmış oldu.

'HUKUKSUZ SÜREÇ KALDIĞI YERDEN DEVAM EDİYOR'

Sözleşmelerin iptalini 'atama iptal kararnamesi' ile duyuran MEB'in uygulamasını eleştiren Eğitim Sen'e göre öğretmenlerin, haklarında herhangi bir soruşturma yürütülmeden bu şekilde işten çıkarılmaları hukuksuz. Eğitim Sen Genel Başkanı Feraye Aytekin Aydoğan, "Sözleşmeli eğitim emekçileri üzerinden de hukuksuz süreç kaldığı yerden devam ediyor" dedi.

Bugüne dek iki Eğitim Sen üyesi öğretmenin sözleşmesi bu şekilde iptal edildi. Eğitim Sen'e üye olmayan ya da sendikasız kaç öğretmenin sözleşmelerinin bu şekilde sonlandırıldığına ilişkin ise henüz bir bilgi yok.

İHRAÇ EDİLEN EĞİTİMCİLERİN SAYISI ASKER VE POLİSİN TOPLAMINDAN FAZLA

Eğitim Sen'in paylaştığı verilere göre OHAL döneminde çıkarılan 28 KHK ile toplam 113 bin 440 kamu çalışanı görevlerinden ihraç edildi. Yalnızca eğitim kurumlarından ihraç edilen toplam çalışan sayısı ise 41 bin 5. Kamudan ihraç edilen eğitimci sayısı, darbeye karışmak iddiasıyla ihraç edilen asker (8 bin) ve polis (23 bin) sayısının toplamından fazla durumda.

'MEVSİMLİK ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK'

Okul müdürlüklerinin talebine göre 2 yıllık ön lisans mezunlarının da yapabildiği ve pedagojik eğitim alma zorunluluğu olmayan ücretli öğretmenlik yapanların sayısı artıyor. Aydoğan'a göre bu durum mevsimlik ücretli öğretmenlik olarak tanımlanabilir. Eğitimdeki başarısızlıkların öğretmenlere yüklendiği dönemde bu tarz uygulamaların devlet eliyle yapıldığını vurgulayan Aydoğan şöyle konuştu:

"İki yıllık tapu kadastro mezununu okul öncesi öğretmeni olarak atandığı bir dönemdeyiz. Asgari ücretin altında çalışma devlet eliyle yapılıyor. Devlet kendi yasalarını kendi kamu kurumlarında bir fiil uygulamamaya devam ediyor."